Zosuvom pôdy v Strečne cestári nebudú brániť

Pred týždňom sa na cestu pri Strečne po búrke a prívalovom daždi zosunula pôda. Blato a kamene takmer na šesť hodín zablokovali hlavný cestný ťah medzi Bratislavou a Košicami.

02.08.2015 15:03
Strečno, zosuvy Foto: ,
Týždeň po zosuve sú nánosy hliny a kameňa vedľa cesty. Robotníci ich odtiaľ postupne odstraňujú.
debata (10)

Nestalo sa to po prvý raz, rovnaká situácia bola na tom istom mieste pred dvomi mesiacmi aj pred tromi rokmi. Robotníci postupne odpratávajú nánosy, ktoré zostali nahromadené vedľa cesty. Ďalšie opatrenia, ktoré by zabránili opakovaným zosuvom, cestári nateraz nechystajú.

„Slovenská správa ciest v súčasnosti nepripravuje žiadne opatrenia v danom úseku cesty I/18,“ potvrdila jej hovorkyňa Zuzana Hromcová. Na otázku, prečo správca cesty svah nespevní alebo ináč nevyrieši, aby k podobným situáciám už nedochádzalo, Hromcová odpovedala, že „všetky opatrenia závisia od pridelených finančných prostriedkov“.

Pôda sa minulý týždeň zosunula po silnej búrke a daždi a zablokovala obidva jazdné smery. V piatok popoludní cez dopravnú špičku zostal dôležitý a vyťažený cestný ťah úplne neprejazdný. Vodiči stáli v niekoľkokilo­metrových kolónach až po Žilinu. Šesťhodinový dopravný kolaps bolo problematické riešiť. Obchádzka cez náhradné trasy po cestách nižšej kategórie poriadne predĺžila cestu, navyše aj tam spomalila premávku dopravná nehoda.

Problémy s neprejazdnou cestou mali v ten deň (24. júla) aj záchranári, ktorí viezli pacienta s podozrením na infarkt do martinskej nemocnice. V smere od Žiliny do Martina sa po blatom a kameňmi zablokovanej ceste nedostali a tak z Martina prišlo po pacienta ďalšie zdravotné vozidlo. Dopraviť k nemu pacienta si vyžiadalo neštandardný postup, najskôr ho museli za asistencie polície a zdravotníkov preložiť do vozidla, ktoré na ceste odpratávalo nánosy a ktoré mohlo prejsť bahnom po ceste k druhému záchrannému vozidlu, kde pacienta opäť preložili. Potom už mohli pokračovať v jeho prevoze do nemocnice v Martine.

„Zaujímalo by ma, čo sa ešte musí stať a koľkokrát sa to tam má ešte zosunúť, aby sa zodpovední poučili a niečo urobili? Silnejšie zaprší a zase sa to vyleje na cestu,“ mieni vodič Roman zo Žiliny.

Úsek medzi Žilinou a Martinom je už dlhodobo problematický, denne tadiaľ prejde okolo 30-tisíc vozidiel. Nájsť jednoduché riešenie, ktoré by si nevyžadovalo zastavenie dopravy v Strečne, je ťažké, no i tak je bezpečnosť cestujúcich prvoradá. „Myslím si, že správca komunikácie musí vyhodnotiť nebezpečenstvo, ktoré tam je, a prijať určité opatrenia,“ hovorí šéf Výskumného ústavu dopravného Ľubomír Palčák. Zároveň spomenul, že je dôležité dokončiť rozostavanú diaľnicu medzi Žilinou a Dubnou Skalou s tunelom Višňové, na ktorú sa presunie tranzitná doprava. Hotová má byť v roku 2019. „Mrzí ma, že sa dlhé roky politicky aj odborne rozmýšľalo o tom, či postaviť – nepostaviť diaľnice, či sú drahé, či lacné. Myslím si, že ten úsek už mal byť dávno postavený,“ mieni odborník.

Hrozbou pre vodičov je aj bralo, ktoré sa zosúva v inom mieste strečnianskeho úseku, pod hradom Strečno, a ohrozuje cestu pod ním. Vážnou situáciou sa už zaoberal krízový štáb, rozhodnutie by vláda mala oznámiť do konca septembra.

Dopravné obmedzenia cez Strečno počas víkendov:

  • Polícia upozorňuje na úplnú uzáveru cesty I/18 v km 468 – 487 z dôvodu nevyhnutnej ťažby a odstránenia uschnutých stromov nad cestou I/18
  • Termín uzávery: 1. až 2. a 8. až 9. augusta 2015 (dva po sebe idúce víkendy) v čase od 5. do 11. h
  • Cesta bude krátkodobo obojsmerne uzatváraná max. v 30-minútových intervaloch, po ktorých bude premávka spustená po dobu nevyhnutnú na vyprázdnenie kolón

ZDROJ: KR PZ Žilina

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Zosuvy pôdy #Strečno