Mesto Martin zastúpi nový právnik

V kauze Lyžiarskeho strediska Martinské hole má mesto Martin nového právnika Petra Kubinu. Rozhodli o tom mestskí poslanci. Doteraz mesto zastupovala advokátska kancelária Tora Legal, ktorá ho však požiadala o skončenie zmluvnej spolupráce. Kubina má Martin zastupovať bez nároku na finančnú odmenu.

07.08.2015 07:54
debata (7)

Poslanci si vyberali z dvoch ponúk. Jednu predložil poslanec Daniel Lipšic, druhú ústavný právnik Kubina, ktorý je martinským rodákom. „Má vzťah k svojmu rodnému mestu. Poslanci sa rozhodli schváliť drvivou väčšinou uzatvorenie zmluvy s Petrom Kubinom,“ povedal Pravde primátor mesta Andrej Hrnčiar (Sieť).

Advokátka a majiteľka kancelárie Tora Legal Alexandra Čižmáriková už v spolupráci s Martinom nechcela pokračovať, lebo podľa nej sa spolupráca medzi mestom a ňou stala mediálnou senzáciou a pozornosť médií sa odklonila od podstaty kauzy. „Z taktického hľadiska je pre mesto určite lepšie, aby sa pozornosť médií sústredila skôr na dodržiavanie princípov právneho štátu prostredníctvom predvídateľných súdnych rozhodnutí a spravodlivého súdneho procesu,“ uviedla Čižmáriková v liste primátorovi Hrnčiarovi.

Denník Pravda pred časom upozornil, že martinská radnica si bez verejnej súťaže vybrala advokátsku kanceláriu, ktorá mala dostať dvojmiliónovú odmenu bez ohľadu na to, či súdy vyhrá, alebo nie.

Primátor Hrnčiar vo štvrtok Pravde povedal, že odmenu by kancelária Tora Legal dostala „iba v prípade úspechu“. Či bude podmienkou skončenia zmluvy s právnou kanceláriou aj záväzok vyplatenia nejakej odmeny, Hrnčiar nevedel povedal. Poznamenal, že teraz je o tom predčasné hovoriť a viac bude vedieť povedať na budúci týždeň. Pripomenul, že kancelária napísala ústavnú sťažnosť, ale „najviac by sa mi páčilo, keby to mesto nestálo nič“.

Martinu hrozí exekúcia za pohľadávku vyše 8 miliónov eur, ktorú si uplatňuje firma PK. Faktoring Petra Kubíka. Mesto malo ešte v roku 1995 vložiť do spoločnosti Lyžiarske stredisko Martinské hole nepeňažný vklad v podobe martinského hotela Turiec a chaty Magistrát. Podľa Hrnčiara však katastrálny úrad odmietol vklad nehnuteľností, pretože rovnaké nehnuteľnosti martinská radnica vložila do mestom vytvorenej spoločnosti Turiec a majetok následne predala novému majiteľovi. V roku 2002 štatutárni zástupcovia Lyžiarskeho strediska Martinské hole zažalovali mesto Martin a žiadali zaplatiť vyše 103 miliónov slovenských korún. Pohľadávku aktuálne vlastní firma právnika Kubíka.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #dlh #Martin #právnik #Martinské hole