Bezplatné cestovanie vrátia iba pre ŤZP v Bratislave

Ťažko zdravotne postihnutí by mali v bratislavskej hromadnej doprave od novembra cestovať zadarmo. Bude sa to však týkať iba tých, ktorí bývajú v Bratislavskom kraji.

03.09.2015 07:00
vozíčkar, vozíček, postihnutí, postihnutý, invalid Foto:
Ťažko zdravotne postihnutí, ktorí nepochádzajú z Bratislavského kraja, si budú bratislavskú MHD musieť zaplatiť.
debata (27)

Z iných regiónov si zaplatia polovicu z ceny cestovného lístka. Pätnásťminútová jazda ich tak vyjde na 0,35 eura. Takáto by mala byť najnovšia úvaha bratislavskej radnice, ktorá mení od novembra systém zliav. Darcovia krvi a vojnoví veteráni, ktorí dnes za MHD neplatia, podľa nej už žiadne úľavy mať nebudú.

Mestskí poslanci, ako sami tvrdia, nevedomky pred dvoma mesiacmi zrušili bezplatné cestovanie pre ŤZP, darcov krvi a protifašistických bojovníkov. Odôvodnili to tým, že primátor Ivo Nesrovnal ich zavádzal. Zmena mala platiť od novembra. Po kritike tohto rozhodnutia začali omyl naprávať. Pracovná skupina mala pripraviť nové návrhy, o ktorých budú poslanci rokovať v septembri.

Primátor zatiaľ o úľavách hovoriť nechce. „Do septembrového zastupiteľstva príde návrh na riešenie tejto problematiky, aby dopad nebol taký, že si ťažko zdravotne postihnutí budú hradiť polovicu lístka, ale aby zľava bola vyššia. Výška zľavy je ale na mestskom zastupiteľstve, ja tam dám návrh,“ konštatoval Nesrovnal.

Viac však denníku Pravda prezradila predsedníčka Slovenského zväzu telesne postihnutých Monika Vráblová, ktorá sa na stretnutí pracovnej skupiny tiež zúčastnila. „Bezplatné cestovanie sa bude týkať iba obyvateľov Bratislavského samosprávneho kraja, pretože to bude dotovať aj radnica. Občania sa budú preukazovať trvalým bydliskom a takisto preukazom občana s ťažkým zdravotným postihnutím,“ spresnila Vráblová.

Ľudia s ťažkým postihnutím, ktorí prídu na návštevu do Bratislavy alebo za lekárom, zaplatia polovicu. Takéto obmedzenie však nemajú všetky mestá s MHD. V Banskej Bystrici aj v Košiciach môžu ŤZP cestovať mestskou dopravou bezplatne bez ohľadu na trvalé bydlisko. V oboch mestách na to potrebujú čipovú kartu, ktorú si musia pravidelne obnovovať. „Keď si ju vybaví ťažko zdravotne postihnutý, môže mať zľavu bez ohľadu na to, odkiaľ je. Kto pravidelne cestuje našou MHD, nemá problém. Je jedno, či je z Bratislavy alebo z Košíc,“ potvrdil riaditeľ Dopravného podniku mesta Banská Bystrica Miroslav Snopko.

Na návrh Nesrovnala čaká aj mestský poslanec Martin Borguľa (Smer), ktorý ešte v júli vyzýval ostatných poslancov na zvolanie mimoriadneho zastupiteľstva k tejto téme. Po dohode s primátorom od toho upustil. „Čakám na primátorovo riešenie, s ktorým príde v septembri. Predpokladám, že 10. septembra na mestskej rade nám predostrie už nejaké riešenie,“ uviedol Borguľa. Poslanec chce zachovať také zľavy, ako sú dnes.

Úľavu na cestovnom pre ťažko zdravotne postihnutých, darcov krvi a vojnových veteránov koncom júna zrušili mestskí poslanci pri schvaľovaní projektu Bratislavskej integrovanej dopravy. Integrovaná doprava spája cestovanie vlakom, autobusom a MHD v celom kraji.

© Autorské práva vyhradené

27 debata chyba
Viac na túto tému: #MHD #ťažko zdravotne postihnutí #Ivo Nesrovnal