Po požiari školy v Stráňach pod Tatrami sa deti nemajú kde učiť

Pre deti v obci Stráne pod Tatrami v okrese Kežmarok sa školský rok začne neskôr. Kontajnerovú školu postavenú v osade minulý rok zachvátil v stredu 2. septembra v popoludňajších hodinách požiar.

03.09.2015 10:29
debata (8)

„Celá predná vstupná chodba je zničená, je tam spadnutá elektroinštalácia, podlahy i guma sú obhorené, tiež stropy, ktoré sú zároveň vytrhané, rovnako je to aj v prípade bočnej steny jednej z tried,“ opísala súčasný stav budovy riaditeľka školy Oľga Kučerová. Situáciu by mal riešiť aj krízový štáb, riaditeľka zatiaľ nevedela povedať, kedy presne bude zasadať. Nevie sa ani to, kedy a kde sa budú deti učiť.

Škola v obci sídli v štyroch budovách, vrátane spomínanej kontajnerovej budovy v osade. Tie však už ani napriek vybudovaniu tejto kontajnerovej školy v minulom školskom roku kapacitne nestačili, deti a učitelia všetkých 22 tried vtedy nabehli na dvojzmennú prevádzku. Vyučovalo sa nielen v dopoludňajších, ale aj v popoludňajších hodinách. Nakoniec tak obec pristúpila k prístavbe i nadstavbe kontajnerovej budovy. Pôvodná budova bola podľa riaditeľky školy rozšírená o štyri triedy. Takéto rozšírenie na prízemí by zatiaľ naďalej umožňovalo síce len dvojzmenný systém, no iba dovtedy, kým by nebola ukončená dostavba prvého poschodia, plánovaná na koniec septembra. Po ukončení prác na kontajnerovej budove by tak žiaci druhej zmeny nemuseli navštevovať školu popoludní. Presunuli by sa na prvé poschodie a vyučovanie by absolvovali v rovnakom čase, ako ich spolužiaci z prvej zmeny. Jednozmenne by od októbra fungovalo dvadsať tried. V tomto školskom roku by malo základnú školu navštevovať 401 detí.

Požiar školy bol nahlásený v stredu 2. septembra o 15:15. Na mieste zasahovalo päť hasičských vozidiel a hasičské jednotky z Kežmarku. V horiacej budove sa v tom čase už nikto nenachádzal. Ako v stredu podvečer informovala operačná dôstojníčka Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove, ohnisko požiaru sa nachádzalo v stene od zeme až po strop s rozlohou 20 metrov štvorcových, kde horel obklad a izolačná sklená vata. Predbežná škoda bola vyčíslená na 45-tisíc eur.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #požiar #škola #kežmarok