Dobrovoľníctvo má Bratislavčanov zmeniť nadobro

Maľovanie plota či upratovanie Vodnej veže, to je len zlomok z aktivít, ktoré si môžu Bratislavčania v rámci týždňa dobrovoľníctva vyskúšať. V týždni od 28.9. do 3.10. privítajú organizácie a združenia každú pomocnú ruku a chuť spraviť niečo pre druhých. Organizátori ručia za to, že dobrovoľníctvo mnohých zmení, niektorí možno objavia aj svoju vysnenú prácu.

21.09.2015 16:30
debata (5)
Počas dobrovoľníckeho týždňa môžu ľudia pomôcť... Foto: Lukáš Gál
Bratislavské dobrovolnícke centrum Počas dobrovoľníckeho týždňa môžu ľudia pomôcť pri čistení Vodnej veže či maľovaní plota.

Prvý ročník podujatia sa dobrovoľnícke centrum rozhodlo usporiadať pri príležitosti druhého výročia svojho fungovania. Inšpirovali sa dobrovoľníckym centrom z Banskej Bystrice, ktoré takéto aktivity pripravuje už niekoľko rokov. „Naším úmyslom je, aby sa Bratislavčania práve v tomto týždni mohli čo najviac zapojiť do rôznych aktivít a zoznámiť sa s tým, čo je dobrovoľníctvo,“ uviedla riaditeľka centra Alžbeta Frimmerová.

V spolupráci s mimovládnymi organizáciami a mestom Bratislava pripravili 37 aktivít, do ktorých sa môže zapojiť každý. Stačí kliknúť na stránky BDC, vybrať si z bohatého programu a vyplniť registračný formulár.

Pozrite si kompletný program

Diskusie aj trh

Podujatie ponúka aj možnosť zoznámiť sa s činnosťou organizácií na dni otvorených dverí. Ako funguje Unicef, čomu sa venuje AIESEC, čo je Včelí dom a ako vlastne pomôcť? Aj na tieto otázky nájdu ľudia odpoveď. „V spolupráci so Starou tržnicou budeme 3. októbra organizovať Trh dobrovoľníctva, kde sa predstaví 21 organizácií z Bratislavy, budú tam mať svoje stánky v rámci potravinového trhu,“ doplnila Frimmerová. Súčasťou bude aj Živá knižnica, kde ľudia porozprávajú o tom, aké je dobrovoľníctvo v zahraničí.

Keďže činnosť dobrovoľníkov často stojí na spolupráci so samosprávou, tejto téme bude venovaná odborná diskusia. Zúčastní sa na nej primátor Ivo Nesrovnal, Matúš Čupka zo Zelenej hliadky a Jakub Kmeť z organizácie Odkaz pre starostu.

O čom je dobrovoľníctvo?

Čo je Bratislavské dobrovoľnícke centrum

  • Zapája obyvateľov Bratislavského kraja do aktivít v prospech mesta a ľudí, ktorí to potrebujú
  • Učí organizácie, ako s dobrovoľníkmi pracovať
  • V databáze má v súčasnosti 1475 dobrovoľníkov
  • Reálne sa za posledné dva roky zapojilo asi 600 ľudí
  • Spolupracuje so 140 organizáciami z Bratislavské­ho kraja

Zapoja sa úradníci a známe osobnosti

„Mesto tvorí úrad a občania, nožnice medzi nimi by sa preto nemali roztvárať, ale približovať. Často mám dojem, že občania prestali robiť veci v prospech mesta, mesto ich však potrebuje. Potrebuje denne počúvať ich názory a konzultovať veci. Som za to, aby sa občan riadil heslom: Nepýtaj sa, čo môže mesto urobiť pre teba, ale čo môžeš urobiť ty pre mesto,“ tvrdí námestníčka primátora Iveta Plšeková.

Spolu s ďalšími úradníkmi či politikmi sa chcú takisto zapojiť do aktivít, z ktorých niektoré vymysleli. Jednou z nich je pokračovanie čistiacich prác na Vodnej veži. „Kedysi bola veža mýtnym miestom pri brode cez Dunaj. Ide o najstaršiu stojacu pamiatku na území mesta, ktorá upadá do zabudnutia,“ uviedla Plšeková.

Na týždni dobrovoľníctva sa zúčastnia aj známe slovenské osobnosti, napríklad ambasádor podujatia Lukáš Latinák, ktorý bude maľovať plot v Centre voľného času na Gessayovej ulici, či Lucia Hablovičová, ktorá pravdepodobne strávi čas so seniormi v múzeu.

Jednou z aktivít Bratislavského týždňa... Foto: BDC, Carolin Tolkemit
Bratislavské dobrovoľnícke centrum Jednou z aktivít Bratislavského týždňa dobrovoľníctva je aj trávenie času s deťmi v nemocnici.

Každý si niečo odnesie

Pozitívne skúsenosti s dobrovoľníctvom má riaditeľka Domova sociálnych služieb Edita Kruszliková. Práca s deťmi a dospelými s mentálnym postihnutím často vyžaduje pomoc ľudí, aj keď ide len o pokosenie záhrady. Heslo podujatia, ktoré znie „Týždeň, ktorý ťa zmení nadobro,“ podľa nej v praxi naozaj funguje.

„Každý človek, ktorý príde, se sebou niečo prináša, a verím, že niečo si aj odnáša. Ľudia nadobudnú trochu iný pohľad na svet, ich priority sa zmenia. Teší nás, že z dobrovoľníkov sa neskôr stávajú osobní asistenti alebo naši zamestnanci,“ doplnila Kruszliková. Takáto práca zvyčajne zaujme najmä študentov sociálnej práce, psychológie či špeciálnej pedagogiky.

„Nie je nič lepšie, než získať zamestnanca, ktorý sa ním stane vďaka svojej osobnej angažovanosti. Možno je to aj cesta pre ľudí, ktorí sa vo svojej momentálnej práci necítia dobre a chceli by byť niekde nápomocní,“ myslí si Plšeková. Mnohým ľuďom totiž dnes nestačí len sedieť za počítačom a chcú sa venovať niečomu užitočnému, aspoň vo svojom voľnom čase. Je pritom jedno, či sú študentmi alebo dôchodcami, dobrovoľnícke centrum navštevujú ľudia všetkých vekových kategórií.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #dobrovoľníctvo