Úradníkov zhodnotia cez mobilnú aplikáciu

Popri obchodoch, reštauráciách, bankách a rôznych službách môže verejnosť hodnotiť už aj prácu mestských úradníkov prostredníctvom mobilnej aplikácie. Takýmto spôsobom môžu pripomienky k úradníckej práci posielať zatiaľ ľudia v Martine a Trnave.

25.09.2015 16:00
Tomáš Rosputinský Foto: ,
Tomáš Rosputinský, spoluzakladateľ hodnotiaceho systému Staffino.
debata (2)

Názory obyvateľov, či už kladné, alebo záporné, nie sú anonymné. Pisatelia sa do aplikácie prihlasujú cez niektoré sociálne siete. „Prihlásenie chceme mať preto, aby si ľudia dvakrát rozmysleli, čo napíšu, lebo za to, čo napíšu, dávajú meno a tvár,“ povedal Tomáš Rosputinský, spoluzakladateľ hodnotiaceho systému Staffino. Na hodnotenie úradníkov si stačí stiahnuť aplikáciu do mobilu alebo sa prihlásiť cez internetovú stránku systému. Občania majú päť možností hodnotenia. „Môžu ohodnotiť priamo primátora alebo kompetenciu pracovníkov, kvalitu komunikácie, rýchlosť vybavovania či celkový dojem,“ dodáva Rosputinský.

Hodnotenie verejnosti sa môže potom premietnuť aj do odmien zamestnancov mesta. „Táto platforma bude jedným z hodnotiacich prvkov pri pohyblivej časti mzdy,“ hovorí primátor Martina Andrej Hrnčiar. Pre otvorené hodnotenie sa mesto rozhodlo aj preto, že mu chýbala spätná väzba od verejnosti. Hoci ľudia mohli aj dosiaľ podávať rôzne podnety či sťažnosti na prácu úradu, často išlo o anonymné podnety a bolo ťažké presne určiť, kde a ako problém vznikol.

„Je to krok, ktorý ide s dobou. Ľudia nadávajú na byrokraciu na úradoch, teraz majú možnosť na to poukázať aj týmto spôsobom. Potom je na vedení mesta, aby objektívne posúdilo, či je kritika opodstatnená,“ mieni štyridsiatnička Erika z Martina.

Úradníci v Martine už deväť rokov robia za sklenými dverami, cez ktoré sú na očiach verejnosti. „Tak ako mi nevadia sklené dvere, pretože pracujem a nevšímam si ich, tak nemám problém ani s týmto spôsobom hodnotenia,“ hovorí na margo hodnotenia cez aplikáciu Beáta Turčanová z Mestského úradu v Martine.

Do hodnotiaceho systému sú zapojené zatiaľ dve samosprávy, Martin a Trnava. „Oslovili sme asi šesť alebo sedem miest. V niektorých sme zažili aj jednoznačne odmietavé stanoviská,“ hovorí Tomáš Rosputinský.

Systém sa vlani stal víťazom súťaže slovenských inovatívnych technologických projektov Startupawards.sk.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #úradníci #mobilná aplikácia #mestský úrad