Zimný štadión je hrozbou pre Trenčín. Dokedy?

Katastrofálny, zúbožený, dezolátny. Také prívlastky sa objavujú, keď sa hovorí o technickom stave Zimného štadióna Pavla Demitru v Trenčíne.

07.10.2015 09:00
zimný štadión, Trenčín Foto: ,
Zimný štadión v Trenčíne funguje od roku 1960.
debata

Najnutnejšie nedostatky v elektroinštalácii a chladiarenskej technike dalo mesto opraviť, jeden z najstarších „zimákov“ na Slovensku by však potreboval celkovú rekonštrukciu.

V jednej z bášt slovenského hokeja je majiteľom zimného štadióna mesto, ktoré ho prenajíma hokejovému klubu Dukla Trenčín. Na generálnu opravu štadióna však mesto nemá peniaze, a tak sa spolieha na pomoc vlády. Konkrétne na milión eur, ktoré poskytol predseda vlády zo svojej rozpočtovej rezervy mestu Piešťany na výstavbu novej tréningovej haly. Tá mala byť hotová v tomto roku. Predpokladané náklady na výstavbu sú však vyššie ako milión, Piešťany chýbajúce financie nenašli, a tak poskytnutú dotáciu nevyčerpali. V tejto situácii by sa mohli peniaze presunúť do Trenčína.

„Rekonštrukcia je reálna, a najmä nevyhnutná. Tieto rokovania už prebehli a predseda vlády povedal, že by mohli byť použité peniaze určené pre Piešťany, no v tejto veci bude rozhodnuté na konci tohto roka,“ povedala Erika Ságová, hovorkyňa mesta Trenčín.

Ešte v máji mestskí poslanci schválili sumu 200-tisíc eur ako spoluúčasť mesta na rekonštrukcii zimného štadióna. Spolu so štátnou dotáciou by teda bolo na zmodernizovanie štadióna pripravených 1,2 milióna eur. V prvom rade je potrebné vymeniť chladiarenský systém. Umelú ľadovú plochu udržiava zastarané zariadenie, ktoré obsahuje približne 12 ton čpavku. Jeho havária by mohla ohroziť približne 10-tisíc ľudí bývajúcich v okruhu 1,2 kilometra od štadióna, výpary čpavku by zasiahli aj obec Zamarovce na druhej strane Váhu. Viac ľudí by ohrozilo iba pretrhnutie hrádze na vodnej nádrži Liptovská Mara, ale to by muselo prísť zemetrasenie alebo iná veľká katastrofa.

„Trenčín má asi najstaršie chladiarenské zariadenie na Slovensku, ak by sa tu niečo stalo, neviem si ani predstaviť, aké by to malo následky. Milión je potrebný na rekonštrukciu chladiarenského zariadenia, ale nevyhovuje už ani plocha, ani mantinely, je potrebné prerobiť celý štadión. Výmenu chladiarenského zariadenia by diváci ani nezbadali, ich komfort by sa tým nezlepšil,“ pripomenul Eduard Hartmann, bývalý hokejový brankár a dnes člen vedenia HK Dukla Trenčín.

Slovenský zväz ľadového hokeja by miliónovú dotáciu, ktorú nevyčerpali Piešťany, najradšej presunul do Senca na výstavbu hokejovej haly. V tomto prípade má však SZĽH len odporúčaciu funkciu, o dotácii napokon rozhodne vláda. Zatiaľ však nerozhodla. „Termín pre vyúčtovanie dotácie pridelenej mestu Piešťany je 31. december 2015. Zatiaľ Úrad vlády neeviduje žiadosť predstaviteľov mesta Piešťany o predefinovanie finančných prostriedkov vo výške 1 milión eur z rezervy predsedu vlády, pôvodne určených na výstavu tréningovej hokejovej haly, na iné účely,“ odpovedal na otázku Pravdy tlačový a informočný odbor Úradu vlády.

Umelú ľadovú plochu v Trenčíne vybudovali v roku 1960 a neskôr ju zastrešili. Odvtedy prešla niekoľkými úpravami, ale čas sa na tomto štadióne zreteľne podpísal. Okrem výmeny chladiarenského zariadenia potrebuje aj ďalšie úpravy, napríklad dokončenie opláštenia. V súčasnosti mesto financuje rekonštrukciu šatní a spŕch pre všetky mládežnícke kategórie aj šatne pre hosťujúce extraligové tímy za vyše 30-tisíc eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Dukla Trenčín #Zimný štadión Pavla Demitru #Slovenský zväz ľadového hokeja