Dubnická zbrojovka začína vyrábať prvé slovenské vzduchovky

Perun je staroslovanský boh hromu a blesku, ale aj názov vzduchoviek, ktoré začína vyrábať firma ZVS v Dubnici nad Váhom. Pušky tak rozšíria sortiment podniku, medzi ktorý patrí veľkokalibrová munícia pre tanky a delá. Vzduchovky budú slovenským výrobkom, vychádzajú však z overenej českej značky Slavia ČZ. Používajú sa najmä na športovú streľbu a netreba na ne zbrojný preukaz.

26.10.2015 09:00
vzduchovka Foto: ,
Ladislav Skoupý vraví, že na budúci rok sa dostane do sériovej výroby aj vylepšený model vzduchovky Perun.
debata (106)

Česká vzduchovka je u nás populárna. Menej sa už vie, že tieto pušky už dvanásť rokov vyrábajú a montujú v dubnickom podniku. V Čechách sa starajú o ich obal a predaj. „Pred mesiacom sme podpísali s Českou zbrojovkou Uherský Brod licenčnú zmluvu, ktorá nás oprávňuje vyrábať a predávať vzduchovky pod vlastnou značkou Perun, čo bude čisto slovenský produkt,“ zdôraznil Marián Goga ml., riaditeľ predaja ZVS Dubnica nad Váhom.

Slovenská puška zatiaľ nie je špecificky upravovaná, je rovnaká ako tá pre Českú zbrojovku. V Dubnici však vytvorili tím konštruktérov, ktorí majú za úlohu vyvinúť konštrukčné zmeny, ktoré by Perun zatraktívnili pre slovenský aj zahraničný trh. Cenovo sa oba typy, Slavia a Perun, momentálne neodlišujú. Goga predpokladá, že v budúcnosti sa budú snažiť cenu znížiť. Dnes stojí Slavia 630 v slovenských internetových obchodoch od 130 do 160 eur.

Vzduchovky z dubnickej zbrojovky. Foto: Milan Kráľ, Pravda
vzduchovky 3 Vzduchovky z dubnickej zbrojovky.

Vývoj a výroba vlastných vzduchoviek zvýšia aj zamestnanosť v regióne. Vedenie fabriky zatiaľ nevie povedať, koľko nových pracovných príležitosti tým vznikne. Záleží to na tom, aký bude záujem o nové vzduchovky, koľko ich budú v Dubnici vyrábať. Doteraz bol podnik závislý od objednávky Českej zbrojovky a jej požiadavky boli každý rok iné, približne 1 500 až 2-tisíc kusov. ZVS plánuje na budúci rok vyrobiť 3-tisíc vzduchoviek.

„V prvých mesiacoch chceme podchytiť hlavne lokálny trh, Slovensko a okolité krajiny, kde sú rozšírené najmä české vzduchovky. V druhej polovici roka by sme sa snažili expandovať najmä na americký a kanadský trh a do krajín západnej Európy. Podľa nášho marketingového prieskumu je veľká šanca, že naše vzduchovky by tam mohli byť úspešné,“ dodal Marián Goga ml. V Dubnici nad Váhom vyrábajú tri modely vzduchovky Perun. Základným je model 730, čo je tzv. hobby vzduchovka. Výkonnejší je model 731, ktorý je vybavený športovou pažbou a je určený na športovú streľbu na terč. Ďalším odvodeným modelom je Perun 734, ktorý má podstatne vyšší výkon ako predchádzajúce vzduchovky.

© Autorské práva vyhradené

106 debata chyba
Viac na túto tému: #Dubnica nad Váhom #vzduchovky