Hrobku veľmoža spod Tatier sprístupnia najskôr o rok

Veľmož spod Tatier, ktorého nazývajú aj slovenský Tutanchamón, sa postupne vracia z Nemecka domov. Minulý týždeň priviezli ďalšiu, už zakonzervovanú a zdokumentovanú časť jedinečného archeologického nálezu. Vzácna hrobka veľmoža, ktorú v roku 2006 objavili pri výkopových prácach v Poprade-Matejovciach, by mala byť v budúcom roku predstavená verejnosti.

12.04.2016 16:00
archeolog, karol pieta, Foto: ,
Archeológ Karol Pieta (na archívnom zábere) s bronzovým vedrom z hrobky.
debata (4)

Nález v Matejovciach považujú archeológovia za objav európskeho významu. Jej vek sa datuje do obdobia spred 1 600 rokov. Sarkofág bol vybudovaný z mohutných drevených trámov a je široký asi štyri metre. Veľmi dobre sa v nej zachoval aj pôvodný nábytok, ale aj časti oblečenia. Celý nález vážil viac ako 10 ton a pri prevoze do Nemecka zaplnil kamión.

Archeológ z Archeologického ústavu SAV v Nitre Karol Pieta hovorí, že v roku 2008 previezli časti nálezu do Nemecka, pretože najmodernejšie technológie, ktoré boli na konzerváciu potrebné, nie sú dostupné nielen u nás, ale ani v strednej Európe. Hrobku a jej súčasti preto dôkladne preskúmali a zakonzervovali v laboratóriách v Schleswigu v severnom Nemecku. Náklady na to mali dosiahnuť okolo jedného milióna eur. Väčšinu hradili Nemci. „Na výskume sa podieľa pätnásťčlenný tím odborníkov z piatich krajín. Konzervujú jednotlivé časti a postupne ich vracajú na Slovensko. Uložené sú zatiaľ v depozitoch Archeologického ústavu SAV v Nitre," konštatoval Pieta.

Jednotlivé časti nálezu sa konzervujú podľa Pietu presne podľa harmonogramu, posledné sú na rade najväčšie a najťažšie časti, ktorými sú trámy z hrobovej komory. „Ich privezenie na Slovensko bude poslednou zásielkou. Potom sa už môže začať pripravovať inštalácia nálezu. Verejnosť ho bude môcť vidieť a obdivovať v priestoroch Podtatranského múzea v Poprade. Dúfame, že sa tak stane čo najskôr, no reálnym sa javí byť budúci rok," dodal archeológ. O umiestnení hrobky veľmoža do múzea pod Tatrami sa hovorí už roky. Časť predmetov z hrobky tam vystavili v roku 2014, aby však mohli do múzea umiestniť celý nález, na to chýbali peniaze a vhodné priestory. Preto sa čakalo na získanie financií na celkovú rekonštrukciu mú­zea.

Generálnu opravu múzea, prispôsobenú pre umiestnenie kniežacej hrobky, financuje Prešovský samosprávny kraj. Jeho hovorkyňa Veronika Fitzeková povedala, že s rekonštrukciou začali v apríli minulého roka a bude stáť celkom 1,9 milióna eur. „Financujeme ju z úverových zdrojov Európskej investičnej banky. Obnovuje a modernizuje sa celý objekt. Pôvodný termín otvorenia múzea bol stanovený na november 2016, no vzhľadom na viaceré zmeny a úpravy pôvodného projektu sa nevylučuje, že sa posunie. Expozície aj inštalácia hrobky veľmoža budú témou dňa po skončení prác."

Riaditeľka Podtatranského múzea v Poprade Magdaléna Bekessová upozorňuje na mimoriadnu náročnosť prípravy a samotnej realizácie inštalácie hrobky. „Kniežacia hrobka z Popradu patrí už teraz k najvýznamnejším archeologickým nálezom v Európe, preto jej múzeum bude venovať maximálnu pozornosť. Očakávame, že sa stane vyhľadávaným objektom domácich aj zahraničných návštevníkov," zdôraznila Bekessová.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Poprad #archeológia #knieža