Pod bratislavským Mostom SNP zlikvidovali 66 hniezd belorítok

Pod bratislavským Mostom SNP v Bratislave zlikvidovali 66 hniezd belorítok obyčajných počas hniezdenia, ide o druhú najväčšiu kolóniu v Bratislave. Ako ďalej informoval hovorca SOS/BirdLife Slovensko Ján Gúgh, niektoré belorítky sa na lokalitu vrátili a začali si hniezda stavať znova.

25.05.2016 15:53 , aktualizované: 17:12
most SNP, zničené hniezda, belorítka, Foto: ,
Pod bratislavským Mostom SNP v Bratislave zlikvidovali 66 hniezd belorítok obyčajných počas hniezdenia, ide o druhú najväčšiu kolóniu v Bratislave.
debata (51)

Belorítky preleteli zo zimovísk v Afrike na Slovensko viac ako 10-tisíc kilometrov, v Bratislave pod Mostom SNP im v strede hniezdnej sezóny zhodili hniezda.

Bratislavský magistrát v stredu preveroval situáciu a zistil, že hniezda zhodili pracovníci, ktorí čistili podhľady a stĺpy v časti nástupíšť, výstupíšť a odstaviska na staromestskej časti priestorov pod Mostom SNP. Čistenie zabezpečovala na základe zmluvy o spolupráci s mestom spoločnosť J&T Real estate, a. s., informovala o tom hovorkyňa Bratislavy Ivana Skokanová. Okolo obeda ešte mesto o likvidácii kolónie belorítok pod Mostom SNP mesto nevedelo.

„Je nám nesmierne ľúto, čo sa stalo s hniezdami na Moste SNP. K udalosti došlo pre necitlivý a nekompetentný prístup tejto spoločnosti. Spoločnosť bude musieť znášať následky svojho neprofesionálneho konania, my ako mesto pri vyšetrovaní poskytneme plnú súčinnosť,“ uzavrela Skokanová. Pre zlikvidovanie hniezdiska SOS/BirdLife Slovensko podľa hovorcu podala podnet na Slovenskú inšpekciu životného prostredia a bude žiadať exemplárne potrestanie vinníkov a nápravu. Hodnota hniezd spolu so znáškami mohla podľa Gúgha dosiahnuť až 120-tisíc eur.

„S podobnými rozsiahlymi nelegálnymi likvidáciami hniezdisk belorítok sa stretávame veľmi výnimočne. Skôr sa stretávame s tým, že sa ľudia zaujímajú, ako by mohli pomôcť ochrane belorítok a lastovičiek a ako umožniť, aby zahniezdili aj u nich doma. Podobné zhodenie desiatok hniezd je niečím, čo patrí skôr do stredoveku,“ uzatvára ochranársky manažér SOS/BirdLife Slovensko Jozef Ridzoň.

Neznámy páchateľ zhodil hniezda Belorítok v... Foto: SITA, SOS/BirdLife Slovensko
most SNP, zničené hniezda, belorítka, Neznámy páchateľ zhodil hniezda Belorítok v strede hniezdnej sezóny. Predpokladaná škoda sa odhaduje na 120-tisíc eur.

Na Slovensku v súčasnosti vrcholí hniezdna sezóna. Vtáky vychovávajú svoje mláďatá alebo inkubujú vajíčka v hniezdach. Toto obdobie patrí v živote vtáctva medzi najcitlivejšie, preto je ochrana vtáctva v čase hniezdenia veľmi prísna aj podľa slovenskej legislatívy a akýkoľvek zásah do priebehu hniezdenia je takmer úplne vylúčený. Za posledných desať rokov početnosť belorítky na Slovensku klesla o vyše 40 percent a v niektorých mestách až o 60 – 70 percent.

„Hlavným dôvodom poklesu početnosti lastovičkovitých vtákov na Slovensku, a teda aj belorítok, je intenzifikácia využívania krajiny, úbytok hmyzu, rekonštrukcia a zatepľovanie objektov ako aj nepriaznivá situácia na zimoviskách a migračných trasách. Preto tohto užitočného hmyzožravého druhu u nás ubúda a dokonca v novom Červenom zozname vtákov Slovenska ho klasifikovali už ako takmer ohrozený. Ochrana každého jedného hniezdiska je dôležitá,“ spresnil Ján Gúgh.

SOS/BirdLife Slovensko spolu s ďalšími organizáciami robí mapovanie vtáctva v celej Bratislave v rámci prípravy Atlasu vtákov Bratislavy. Väčšou kolóniou ako tá na Moste SNP je podľa aktuálnych údajov len kolónia na prehradení Dunaja v Čunove.

51 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Most SNP #Belorítka obyčajná