V Bratislave odovzdali petíciu proti hazardu v meste

Petíciu proti hazardu v Bratislave so 136 139 podpismi odovzdali na bratislavskom magistráte. Cieľom petície, ktorú spustilo hlavné mesto spolu s bratislavskými mestskými časťami, je zakázať hazardné hry na území Bratislavy a dosiahnuť, aby si mohli samosprávy regulovať množstvo hazardu na svojom území.

29.06.2016 16:04
bratislava proti hazardu Foto: ,
Petíciu podpísalo vyše 136-tisíc ľudí, herne by sa z Bratislavy mohli vytratiť začiatkom roka 2018.
debata (10)

Ako po odovzdaní petície na bratislavskom magistráte povedal organizátor petície a starosta bratislavskej mestskej časti Vajnory Ján Mrva, herne by sa z Bratislavy mohli vytratiť začiatkom roka 2018. So zbieraním podpisov začali dobrovoľníci koncom mája minulého roka a podľa Mrvu ju na začiatku podpísali všetci starostovia bratislavských mestských častí a aj primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Na to, aby bola petícia úspešná, potrebovali samosprávy vyzbierať aspoň 106-tisíc podpisov od oprávnených voličov. Petičné hárky od mestských častí i petičiarov budú na magistráte kontrolovať. Po kontrole a vydaní stanoviska, že petícia je v súlade so zákonom a má dostatočný počet podpisov, sa k nej budú vyjadrovať bratislavskí mestskí poslanci na zasadnutí zastupiteľstva. V prípade úspechu petície mesto začne pripravovať všeobecne záväzné nariadenie (VZN) o zrušení hazardu na území Bratislavy.

V prípade prijatia nového VZN sa už nové licencie na prevádzkovanie hazardných hier v meste vydávať nebudú. V súčasnosti hlavné mesto udeľuje licencie tým žiadateľom, ktorí predložia úplnú žiadosť o jej udelenie a preukážu, že splnili podmienky stanovené zákonom. Licencie sa vydávajú na jeden rok. V prípade, že by sa podarilo zakázať hazard na území Bratislavy, dovtedy vydané povolenia na výherné prístroje by platili ešte do konca kalendárneho roka, na ktorý boli vydané. Licencie na iné druhy hazardných hier – napríklad videohry či rulety, by boli potom ukončené podľa toho, kedy sa končí platnosť vydanej licencie z ministerstva financií.

Podstatou petície je nielen prijatie VZN, ktorým by sa zakázali hazardné hry na území Bratislavy, ale snahou je aj otvoriť rokovania o zmene zákona tak, aby obec sama mohla všeobecne záväzným nariadením obmedziť vznik zariadení s hracími automatmi. S návrhom na novelizáciu zákona o hazardných hrách prišli v apríli poslanci hnutia OĽaNO – NOVA, ktorí navrhujú zrušiť herne nachádzajúce sa v okolí 200 metrov od školy či zariadenia pre mládež. Navrhujú tiež, aby obce mali právomoc obmedziť alebo zakázať hazardné hry aj bez petície, či aby mohli všeobecne záväzným nariadením zakázať prevádzkovanie iba niektorých hazardných hier. V súčasnosti je totiž podľa zákona možné zakázať prevádzkovanie buď všetkých, alebo ani jednej z hazardných hier.

Prevádzkovatelia hazardných s relevantnosťou odovzdanej petície nesúhlasia. Ako uviedol hovorca Asociácie hier a zábavy a Asociácie prevádzkovateľov videohier Juraj Danielis, petícia účelovo vyše roka štvala verejnosť proti prevádzkam s výhernými prístrojmi v Bratislave a následne v ďalších mestách Slovenska.

„Ľudia boli touto petíciou hrubo oklamaní a zneužití populistickými politikmi pred parlamentnými voľbami a neskôr aktivistami, ako pán Chromík, ktorý už dlhodobo šíri medzi ľudí nenávisť a démonizuje všetko, čo nie je v súlade s jeho osobným presvedčením," povedala Dominika Lukáčová z Asociácie zábavy a hier. Asociácia preto bude trvať na tom, aby petíciu dôsledne prešetrili nielen z hľadiska právoplatnosti podpisov, ale aj jej právnej opodstatnenos­ti. „Právne spoločnosti, ktoré nás v tejto veci zastupujú, upozorňujú na viacero porušení zákonov, či už pri zbere alebo aj pri samotnom spustení petície,“ dodala Lukáčová.

Prevádzkovatelia zlúčení v Asociácii upozorňujú, že likvidáciou ich prevádzok príde bratislavský rozpočet zhruba o štyri a pol milióna eur a stovky ľudí ostanú bez práce.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #hazard #petícia