Banskobystrická Galéria v podkroví má Valaskú (se)zónu Milana Šteska

Vôňa hôr, slobody, života – aj tak možno pomenovať výstavu maliara Milana Šteska, ktorú pod názvom Valaská (se)zóna sprístupnili v Galérii v podkroví Štátnej vedeckej knižnice na Lazovnej ulici v Banskej Bystrici.

30.06.2016 15:11
stesko Foto:
Milan Štesko: Valaská (se)zóna (Z pozvánky na výstavu)
debata

Už ako gymnazista nasával atmosféru salaša a život bačov a valachov. Po skončení štúdia výtvarnej výchovy na Pedagogickej fakulte v Banskej Bystrici odišiel na mesiac na salaš, kde žil a pracoval jeho starý otec, bača. A práve život salašníkov, úzko spojený s prírodou, je hlavnou témou výstavy Valaská (se)zóna.

Nie sú to skice a nákresy, ktoré nepochybne vznikli v časoch mládeneckého života, ako predvoj k umeleckej tvorbe. Dve dekády sa rozvíjajúca umelecká činnosť 74-ročného výtvarníka predstavuje zrelé maľby, v ktorých je zaznamenaná skúsenosť mladého chlapca, absolventa vysokej školy, ale aj talentom obdareného maliara, ktorý prezentuje na výstavných paneloch svoju najväčšiu lásku – život a prírodu. Pozná ako slnečné lúče ráno presvitajú pomedzi drevené trámy salaša, žil a dýchal vôňu trávy, ale aj ovčieho trusu. Zažil dojenie oviec, videl ovčiarskeho psa zaháňať stádo. Farebnosť, živelnosť, pestrosť, sloboda a zodpovednosť sálajú z jeho obrazov a návštevník galérie sa tejto atmosfére rád oddá.

Vystavených je okolo štyridsať diel, výstava bude verejnosti prístupná do 10. júla 2016.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Milan Štesko #Galéria v podkroví