Chátrajúce nemocnice v Žiari a Rimavskej Sobote asi predajú

Poslanci zastupiteľstva Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) schválili začiatkom júna predaj chátrajúcich pavilónov nemocníc v Rimavskej Sobote a Žiari nad Hronom.

18.07.2016 16:15
debata

Sieť regionálnych nemocníc Svet zdravia, ktorá prevádzkuje fungujúce časti oboch zdravotníckych zariadení, ponúkla za nedostavané pavilóny viac ako milión eur.

Zároveň sa zaviazala dobudovať objekty do štyroch rokov. Predseda BBSK Marian Kotleba však uznesenie o predaji nepodpísal. Podľa neho bola ponúkaná cena len polovičná oproti znaleckým posudkom a predajom sa poruší zásada dobrého hospodárenia s majetkom kraja. Následne rokovali obe zainteresované strany za účasti primátorov miest.

Vo vyhlásení, ktoré poskytol po rokovaniach Svet zdravia agentúre SITA sa uvádza, že „Svet zdravia má jednoznačný záujem investovať do modernizácie nemocníc v Žiari nad Hronom a v Rimavskej Sobote a chce dostavať dlhodobo nevyužívané pavilóny. Po dohode so svojím akcionárom je pripravený zvýšiť sumu za odkúpenie pavilónov na 1 450 000 eur. Zvýšenie tejto sumy je však podmienené tým, že zvýšené prostriedky 413 000 eur budú investované výhradne do súčasných častí oboch nemocníc. Tie sú a naďalej majú ostať v majetku BBSK. Zvýšené finančné prostriedky tak budú môcť byť priamo použité na skvalitnenie zdravotnej starostlivosti pre takmer 150 tisíc obyvateľov kraja.“

Oficiálne stanovisko zverejnil na svojej stránke aj úrad BBSK. „Vyjednávaciemu tímu BBSK sa podarilo zvýšiť pôvodnú, poslancami dohodnutú sumu, o takmer 40 %. Aj takto si predstavujeme zodpovednú politiku, ktorej cieľom je hospodárne, efektívne a účelné využívanie verejných zdrojov. Očakávame, že táto nová, vyššia suma bude akceptovaná poslancami na mimoriadnom zasadnutí zastupiteľstva, ktoré predseda BBSK zvolal na 25. júla 2016,“ uvádza sa vo vyhlásení.

V prípade úspešného predaja plánuje Svet zdravia preinvestovať na oboch pavilónoch 13,5 milióna eur. V Rimavskej Sobote by mal pribudnúť napríklad nový urgentný príjem, tri nové operačné sály, nové priestory na ambulancie a na jednodňovú zdravotnú starostlivosť i nové priestory na rehabilitačné oddelenie. Garantuje vysoký štandard izieb s vlastnými sociálnymi zariadeniami. Počet lôžok v izbe by sa mal znížiť na dve, maximálne tri. V nemocnici v Žiari nad Hronom by mala pribudnúť aj pôrodnica novej generácie, kde sú pôrodné sály nahradené komfortnými pôrodnými izbami, a oddelenie matka a dieťa, kde budú pediatrické lôžka s možným rodičovským sprievodom.

Spoločnosť Svet zdravia patrí do skupiny Penta Investments. Je prevádzkovateľom štrnástich nemocníc v Košickom, Prešovskom, Banskobystrickom, Trnavskom a v Trenčianskom samosprávnom kraji, ktorých spádová oblasť predstavuje jeden milión obyvateľov a pracuje v nich vyše 6 000 zamestnancov.

debata chyba
Viac na túto tému: #nemocnica