Stredoslovenské múzeum ukazuje krásu starých svadobných obradov

V Stredoslovenskom múzeu, Thurzovom dome na Námestí SNP v Banskej Bystrici sprístupnili ďalšiu z pútavých výstav, ktoré nielen poučia a naučia niečo nové, ale aj vizuálne priťahujú diváka svojou krásou a úhľadnosťou.

26.07.2016 12:45
svadba, parta Foto:
Návštevníkov Stredoslovenského múzea v Banskej Bystrici môžu očariť exponáty etnografickej výstavy Otvárajte dvere, svadobná rodina.
debata

Výstava etnografičky Jany Nahálkovej pod názvom Otvárajte dvere, svadobná rodina oslovuje tak staršiu ako aj súčasnú generáciu mladých ľudí.

„Najviac nás teší fakt, že medzi návštevníkmi výstav je čoraz viac mladých ľudí, pre ktorých Stredoslovenské múzeum uchováva a približuje nedávnu minulosť“, pripomína riaditeľ Roman Hradecký.

Výstava je v poradí druhou z triptychu podujatí, prostredníctvom ktorých etnologička Jana Nahálková predstaví životný cyklus vidieckeho obyvateľa v minulosti, od narodenia cez sobáš, až po jeho smrť.

„… Prišli sme vás poprosiť, aby ste nám priviedli nevestu …Poďakuj sa dievča tej svojej materi, čo ti nachystala perín do posteli…či Moje srdce po ňom túži, moja duša preň sa súži…“ To je len niekoľko slovných pripomenutí, ktorými sú obohatené panely výstavy. Okrem pútavých svadobných šiat minulosti, nájdete podrobné informácie o používaní svadobného kroja, čepčení, vohľadoch a ďalších obyčajov, magických úkonov, ktoré patrili ku svadbe.

Nebolo to ani tak dávno, keď ženícha vyberali pre nevestu rodičia. Ako sa konali pytačky v minulosti, koľko trvali zálety, kto boli ohováračky a prečo sobáše uzatvárali naši predkovia v iné dni ako v sobotu, to všetko a oveľa viac sa dozvedia návštevníci Thurzovho domu. Výstava hovorí aj o tom prečo naši predkovia za nešťastný mesiac na vydaj považovali mesiac lásky – máj.

Okrem prezentácie rozmanitého a bohatého zbierkového fondu SSM, sú na výstave prezentované aj zapožičané predmety z Horehronského múzea v Brezne, z Liptovského múzea a tiež z Novohradského múzea a galérie v Lučenci.

K ponuke múzea patria komentované prehliadky, tradične vo štvrtok 18.8., 29.9., 20.10. 2016 o 16.00 h, ktoré sú v cene vstupenky. Etnografickú výstavu môžu návštevníci obdivovať v Thurzovom dome až do 6. novembra 2016.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #svadba #svadobný obrad #Stredoslovenské múzeum v Banskej Bystrici