Výstava v Tihányiovskom kaštieli ukazuje vlka ako šelmu aj ako ochrancu rodiny

Interaktívna výstava Stredoslovenského múzea v Tihányiovskom kaštieli v Banskej Bystrici sa zameriava na dominantného tvora našich lesov – vlka dravého.

22.10.2016 10:00
vlk, výstava Foto:
Exponáty na výstave Vlk dravý a jeho potomkovia v Stredoslovenskom múzeu v Tihányiovskom kaštieli v Banskej Bystrici.
debata

Ak vás zaujíma príroda, jej obyvatelia, fauna a flóra či ochrana zvierat a detailné informácie o živote divých druhov či ich presné zaradenie do sveta ľudských bytostí, navštívte Prírodovednú expozíciu Stredoslovenského múzea, ktorá pravidelne informuje o živote dravých zvierat, ich mutantov, ale aj o prírodných krásach a spolužití rôznorodého zverstva v našich lesoch.

Výstava Vlk dravý a jeho potomkovia svojimi exponátmi, ale aj formou informačných tabulí rozpráva históriu legendárnej karpatskej šelmy, ale aj ďalších psovitých druhov, ktoré sa z nej vyvinuli. A tak si na výstave môžete pozrieť preparáty a vypchaté lesné šelmy, ktoré sa svojim druhom zaraďujú práve k vlkovi. Sú tu srny, líšky, ale aj pes ušatý či psík medvedíkovitý alebo tzv. vlkopes.

Expozícia informuje o živote lesných zvierat a zaoberá sa aj otázkami ako sa z dravého vlka stal najlepší priateľ človeka – pes. Podáva v koncepcii zoologičky Prírodovedného múzea SSM Lenke Hraškovej odpovede na otázky, ktoré nám pri spomenutí tejto lesnej šelmy možno naháňajú strach. Je vlk krvilačný netvor alebo starostlivá hlava rodiny? Je v slovenskej prírode naozaj premnožený? Aká je pravda o škodách, ktoré v lese napácha?

Na tieto otázky hľadali odpovede prírodovedci z Východosloven­ského múzea v Košiciach v spolupráci s prírodovedcami zo Stredoslovenského múzea. Výstava približuje šelmu našich lesov ako člena svorky s bohatým rodinným životom a prísnou hierarchiou, ale aj s prepracovanou životnou stratégiou, ktorú si odovzdáva z generácie na generáciu.

„Prostredníctvom interaktívnych prvkov, medzi inými aj vlčím brlohom, predstavujú exponáty vlka a jeho príbuzenstvo, spôsob ich existencie, lov potravy, rodinný život, ich význam v lesnom ekosystéme a aj vzťahy k iným živočíšnym druhom, vrátane človeka“, dodáva Lenka Hrašková.

Stredoslovenské múzeum sa bohatou mierou zapája do života obyvateľov Banskej Bystrice, Tihányiovský kaštieľ nevynímajúc. Smerovanie tém a výberu výstav je vedené spôsobom, ktorý chráni našu faunu a flóru a ukazuje nám, že spolužitie zvierat, rastlín a človeka je možné v harmonickej podobe. O to sa starajú aj sprievodné aktivity SNM.

Okrem obľúbených komentovaných prehliadok výstavy s ich kurátorom,( 3.11., 1.12. 2016 a 20.1. 2017 o 16.00 h) pripravili pracovníci múzea tematický novembrový Cestovateľský utorok (8.11. 2016 o 16.30 h . Erik Baláž a Karol Kaliský: Európska divočina a vlk), a tiež januárový Cestovateľský utorok (10.1. 2017 o 16.30 h.. Ján Peťo: Lavíny na Slovensku).

V nedeľu 20.11. 2016 od 13.00 h do 16.00 h. v areáli Tihányiovského kaštieľa svoju činnosť predstaví Banskobystrický agility klub. V utorok 10.1. 2017 o 15.00 h. Horská záchranná služba predvedie prácu s „lavínovými“ psami.

Výstavu v Tihányiovskom kaštieli môžete obdivovať až do 29.1. 2017.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vlk #Stredoslovenské múzeum v Banskej Bystrici