Park na Belopotockého v centre Bratislavy opäť slúži verejnosti

Zrevitalizovaný park na Belopotockého ulici v bratislavskom Starom Meste už slúži verejnosti. Park otvoril primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal a staromestský starosta Radoslav Števčík.

20.10.2016 17:00
BRATISLAVA: Otvorenie parku na Belopotockého Foto: ,
Pohľad na zrevitalizovaný park na Belopotockého ulici počas jeho slávnostného otvorenia a odovzdania do užívania Staromešťanom.
debata

Zo zanedbaného priestranstva urobili park s detským ihriskom i lavičkami, pribudli aj nové odpadkové koše i osvetlenie. Verejný priestor tvorí centrálna čistinka s dospelou zeleňou po obvode. V strede parčíka je zasadený pamätný platan, ktorý sa ochranárom podarilo zachrániť z lesíka vyrúbaného na nábreží Dunaja. V rámci obnovy ošetrili aj existujúce stromy a vysadili novú zeleň.

Očakávaná revitalizácia

Revitalizácia parku stála 66 430 eur, Staré Mesto na obnovu získalo od mesta dotáciu 50-tisíc eur. S prácami na obnove parku začali v máji tohto roka. Ľudia majú okrem priestoru na oddych k dispozícii aj výbeh pre psov, ktorý je v blízkosti parku. Cieľom výbehov pre psov je venčenie psov bez vôdzky a bezkonfliktné spolužitie chovateľov psov s ostatnými obyvateľmi mestskej časti.

O revitalizácii parčíka na Belopotockého ulici sa začalo hovoriť pred dvoma rokmi, keď mesto rozhodlo o zámene pozemkov s dovtedajším majiteľom – firmou Zipp Bratislava. Za parčík v Starom Meste investor získal pozemky na ulici Pod záhradami v bratislavskej Dúbravke. To sa však nestretlo s pochopením Dúbravčanov, ktorí podali žalobu. Súd v tom čase vydal predbežné opatrenie, podľa ktorého nebolo možné pozemky užívať. Revitalizácia parčíka tak musela počkať, súd ju odblokoval vlani na jeseň, keď predbežné opatrenie zrušil.

Vyhrali aktivisti nad developerom

Park na Belopotockého ulici v minulosti patril spoločnosti Zipp Bratislava, ktorá tu chcela postaviť polyfunkčný dom. Na pozemku vyrúbali väčšinu stromov a kríkov, práce na stavbe však koncom mája 2010 zakázal súd. Obyvatelia z okolitých domov ešte v júni 2009 podali žalobu proti vydanému stavebnému povoleniu. V parku ostala iba vybagrovaná jama a zničená zeleň.

Staré Mesto sa rozhodlo zničený park obnoviť, no získať museli od investora pozemky, hovoriť sa preto začalo o zámene. Tá sa nakoniec podarila, zámenu pred dvoma rokmi v marci schválili bratislavskí mestskí poslanci a park zverili do správy Starému Mestu. V auguste 2014 sa v parku začali prvé práce, bývalý investor prisľúbil na vlastné náklady zasypať jamu, ktorá tu ostala ešte po zastavenej výstavbe. Svoj sľub splnil a za približne tri týždne tam robotníci navozili 3 500 kubíkov zeminy a jamu zasypali.

Dúbravčanov výmena nepotešila

Svoj stavebný zámer preniesla spoločnosť Zipp Bratislava zo Starého Mesta do Dúbravky. Pri zámene pozemkov za park na Belopotockého s rozlohou vyše 3 400 metrov štvorcových investor získal viac ako 11-tisíc metrov štvorcových pozemkov medzi ulicou Pod záhradami, obytným domom Koprivnica a Kostolom Ducha Svätého v Dúbravke a menší pozemok v Starom Meste.

V Dúbravke sa však zámena nestretla s pochopením, zásadne proti boli najmä obyvatelia bytovky Koprivnica, ktorí založili Združenie za vytvorenie parku Pod záhradami. Petíciou bojovali proti zámene pozemkov a výstavbe na lúke pri svojom dome. Združenie sa snažilo presadiť aj zmenu funkčného využitia lúky pri dome Koprivnica z výstavby na mestskú zeleň, medzi dúbravskými poslancami však takýto návrh v minulosti neprešiel. Zámena pozemkov v Dúbravke sa ťahala dlhý čas. Pozemky pri dome Koprivnica totiž vlastní mesto a spravovala ich Dúbravka, mestská časť ich preto ešte pred zámenou musela mestu vrátiť. Pred dúbravskými poslancami sa materiál objavoval mesiac čo mesiac, no dohodnúť sa nevedeli.

Situácia sa zmenila v decembri 2013, dúbravskí poslanci mali materiál o vrátení pozemkov opäť na stole a vtedy ho aj podporili. „Aj v Dúbravke na ulici Pod záhradami pribudne verejný park,“ povedal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Staré mesto #park na Belopotockého ulici