Vrakunčania budú protestovať pre neriešenie toxickej skládky

Obyvatelia bratislavskej Vrakune budú v stredu protestovať pred úradom vlády pre dlhodobo neriešenú toxickú skládku z bývalých závodov Juraja Dimitrova. Protest zvolala miestna samospráva a má poukázať na to, že "riešenie napriek sľubom neprichádza a nebezpečná skládka naďalej ohrozuje pitnú vodu".

25.10.2016 13:23 , aktualizované: 15:10
debata (1)

"Skládka kontaminuje podzemné vody a ničí zdravie občanov a prírodu na Žitnom ostrove,“ konštatovali vo vyhlásení starosta Vrakune Martin Kuruc a poslanec miestneho zastupiteľstva Milan Šindler. „Je preto potrebné zmobilizovať všetky inštitúcie a subjekty a nájsť riešenie.“

Ešte v januári sa vo Vrakuni uskutočnil odborný okrúhly stôl venovaný toxickej skládke. Hlavnými témami bolo financovanie, technické riešenie a harmonogram jej likvidácie. Napriek tomu, že skládka patrí medzi celoslovenské priority a so sanáciou sa malo začať už na jeseň, doteraz sa tak nestalo.

„Vrakunská skládka nie je obyčajná čierna skládka, kde niekto zahodil pár plastových fliaš. Nebezpečné chemické látky kontaminujú podzemnú vodu a každým dňom sa šíria ďalej a ďalej smerom k Žitnému ostrovu,“ vysvetlil Kuruc a dodal, že pokiaľ by sa chemické látky dostali do podzemných vôd Žitného ostrova, hrozí ešte väčšia ekologická katastrofa ako v 70. rokoch minulého storočia pri havárii rafinérie Slovnaft. Mestská časť Bratislava – Vrakuňa ešte v roku 2002 vydala zákaz používať domové studne na polievanie zeleniny a ovocných stromov.

Minuloročný odborný geologický prieskum zistil, že skládka obsahuje veľké množstvo znečisťujúcich látok, ako sú pesticídy, herbicídy či benzény alebo arzén. Chemická skládka sa nachádza na rozhraní mestských častí Bratislava – Ružinov a Vrakuňa na ploche cca 4,65 hektára.

V období rokov 1966–1980 tu bolo uložených viac ako 90-tisíc metrov kubických odpadu bez vybudovania nepriepustných tesniacich prvkov. Po sprevádzkovaní vodného diela Gabčíkovo v roku 1992 začala hladina podzemnej vody stúpať, čo spôsobilo, že v roku 1996 dosiahla nielen zónu kontaminovaných hornín, ale aj samotný chemický odpad.

Envirorezort kritiku odmieta

Kritiku za neriešenie problému bývalej skládky Chemických závodov Juraja Dimitrova považuje Ministerstvo životného prostredia (MŽP) za neopodstatnenú. Ako v stanovisku uviedla hovorkyňa ministerstva Petra Stano Maťašovská, „vec je v procese a MŽP vyvíja všetky potrebné aktivity“. Environmentálna záťaž vo Vrakuni podľa nej patrí medzi najvyššie priority ministerstva v rámci riešenia sanácie záťaží.

„Mestská časť Vrakuňa je o vývoji situácie pravidelne informovaná. Zástupcovia MŽP sa niekoľkokrát ročne stretli s Vrakunčanmi, pričom v júni priniesli aj projekt sanácie. Rovnako sa s vedením mestskej časti stretol aj minister László Sólymos, pričom im vysvetlil aktuálny stav a ďalší postup,“ uviedla. Dodala, že Okresný úrad Bratislava, odbor starostlivosti o životné prostredie, neurčil povinnú osobu zodpovednú za odstránenie skládky, o čom MŽP vyrozumel 13. októbra.

„O určení príslušného ministerstva, ktoré bude zodpovedné za odstránenie tejto envirozáťaže, tak rozhodne vláda na návrh MŽP,“ uzavrela Stano Maťašovská s tým, že návrh predloží ministerstvo v najbližšom čase do medzirezortného pripomienkového konania.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #skládka #protest #Vrakuňa