Liečba umením v Žiline pomáha aj skrášľuje

Niekedy stačí málo, aby sa nemocničné prostredie stalo príjemnejším. Rozmýšľal nad tým aj Žilinčan Milan Maixner, keď strávil vlani v lete niekoľko dní po operácii na žilinskej chirurgii.

21.03.2017 17:00
debata
zväčšiť Jeden z prvých obrazov, ktorý namaľoval pacient... Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
maixner02 Jeden z prvých obrazov, ktorý namaľoval pacient denného psychiatrického stacionára, ozdobí stenu na chirurgickom oddelení v žilinskej nemocnici.

Steny v izbe boli síce novo vymaľované, ale holé a chladné. „Manželka mi hovorí, že tu by sa hodil nejaký pekný obraz,“ spomína Milan a začal premýšľať na tým, kto prázdne steny ozdobí. Prvý tip prišiel zo psychiatrického denného stacionára, práve tam neraz pri arteterapii vznikajú hotové umelecké diela.

„Existuje mnoho umelcov, ktorí majú nejaký telesný alebo psychický hendikep a my ich môžeme aj takýmto spôsobom podporiť a pomôcť. Niekde sme museli začať, hľadali sme takýchto umelcov a dostali sme sa k dennému psychiatrickému stacionáru v Žiline,“ hovorí Milan Maixner z OZ Zdravie doručené.

Prvé obrazy od pacientov združenie už odkúpilo. „Ako dar sme ich odovzdali nemocnici,“ dodáva Maixner. Obrazy budú hľadať aj u iných umelcov, napríklad v sociálnych zariadeniach. „Snahou je zaplniť obrazmi nielen žilinskú nemocnicu, ale postupne aj ďalšie, nech všade majú ľudia z pozitívnych obrazov dobrý pocit,“ hovorí.

zväčšiť Milan Maixner s jedným z obrazov, ktoré... Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
Maixner Milan Maixner s jedným z obrazov, ktoré namaľovali v rámci arteterapie pacienti z denného psychiatrického stacionára v Žiline.

Z predaja obrazov teraz môže stacionár nakúpiť prostriedky, ktoré využijú pri ďalšej arteterapii. Prvé obrazy odovzdali chirurgickému oddeleniu, kde nimi ozdobia prázdne steny pred časom zrekonštruovaného pavilónu. „Určite to spríjemní prostredie na oddelení,“ hovorí zdravotná sestra z chirurgie Ivana Raždíková.

Maľovanie či kreslenie v rámci terapeutických programov pomáha pacientom z denného psychiatrického stacionára zrealaxovať a uvoľniť pocity, s ktorými majú ťažkosti. „Často sa o tých pocitoch ťažko hovorí, fungujú rôzne psychologické obrany, konflikty. Cez maľbu môžu tieto pocity vyjadriť, a tým dochádza k úľave. Je to aj spôsob sebarealizácie, ak sú obrazy pozitívne vnímané a ohodnotené, dáva to pacientom pocit hodnoty, že niečo dokážu, vedia,“ hovorí Richard Gróf, psychológ Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline.

Obraz, ktorý pacienti nakreslia počas terapie, je posolstvom aj pre lekárov pracujúcich na oddelení, nevnímajú to len ako náhodnú produkciu. „Vidíme v tom nejaké témy, hlavne ak poznáme toho človeka. Vždy sa pýtame, prečo práve tieto farby, prečo táto kompozícia, prečo práve tento motív v tejto situácii. Hľadáme za tým hlbší zmysel,“ dodal psychológ. Denný psychiatrický stacionár v Žiline navštevuje asi stovka pacientov, denne 25 až 30. Sú to mladší aj starší ľudia, väčšina, až 90 percent, trpí chronickou schizofréniou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Žilina #nemocnica #umenie #pacienti #arteterapia