Nesrovnal ohrozuje reguláciu hazardu, tvrdí Asociácia hier

Primátor hlavného mesta SR Bratislavy Ivo Nesrovnal druhým hlasovaním o zákaze hazardu v meste podľa Asociácie zábavy a hier (AZAH) ohrozuje jeho reguláciu. Uviedla hovorkyňa AZAH Dominika Lukáčová s tým, že druhé hlasovanie môžu ľahko napadnúť.

28.03.2017 16:44
Ivo Nesrovnal Foto: ,
Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal reagoval, že asociácia sa permanentne vyhráža žalobami. "Im ide o peniaze, nám o Bratislavčanov," povedal.
debata (2)

Bratislavskí mestskí poslanci budú na štvrtkovom zasadnutí zastupiteľstva po mesiaci opäť rokovať o zákaze hazardu v meste. Primátor Ivo Nesrovnal predloží poslancom pôvodný návrh všeobecne záväzného nariadenia (VZN) o zrušení všetkých herní v meste. Niektorým poslancom sa to však nepáči a tvrdia, že chcú hazard len regulovať. „Chápeme, že je to primátorov populizmus a začal túto vojnu s hazardom pred verejnosťou,“ doplnila s tým, že primátora asociácia žiadala o stretnutie a chceli mu navrhnúť, aby sa bratislavský magistrát zúčastnil na prieskume verejnej mienky. Zistiť ním chcú aktuálny názor občanov na hazard. Žiadosť o stretnutie však Nesrovnal podľa Lukáčovej odmietol.

Asociácia súhlasí s reguláciu hazardu

Podľa AZAH mnohí pripomínajú, že názor na hazard Bratislavčania vyjadrili petíciou. „Tvrdíme, že to nie je pravda, pretože pri podpisovaní petície neexistovala možnosť prísnej regulácie a navyše občania neboli nikým a nijako informovaní napríklad o dôsledkoch absolútnej prohibície,“ spomenula hovorkyňa AZAH.

Asociácia súhlasí s reguláciu hazardu a presadzuje návrh, aby kasína a herne mohli umiestniť v hoteloch a obchodno-zábavných centrách. V prieskume chcú zistiť najmä preferencie ľudí k takejto regulácii v porovnaní s možnosťou absolútnej prohibície. Na otázku, či chcú dať prieskum urobiť aj napriek tomu, že o hazarde budú bratislavskí mestskí poslanci rokovať vo štvrtok, Lukáčová odpovedala, že prieskum bude mať význam aj po hlasovaní zastupiteľstva, pretože ak by aj prešiel návrh o zrušení hazardu, budú sa súdiť.

Nesrovnal: Ide im o peniaze

Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal reagoval, že asociácia sa permanentne vyhráža žalobami. "Im ide o peniaze, nám o Bratislavčanov. Nebránim im robiť akékoľvek aktivity, neviem si však predstaviť reprezentatívnejší prieskum ako je petícia so 136 139 podpismi,“ dodal s tým, že ak na štvrtkové zastupiteľstvo prídu poslanci, ktorí vo februári neboli, bude dostatok hlasov na to, aby sa stal hazard v Bratislave minulosťou. 

Bratislavskí mestskí poslanci na zasadnutí mestského zastupiteľstva vo štvrtok 16. februára rozhodli o tom, že približne tristo herní z mesta nezmizne. Všeobecne záväzné nariadenie o zákaze hazardu v Bratislave muselo schváliť zastupiteľstvo trojpätinovou väčšinou, čo sa však nestalo, za návrh hlasovalo 24 poslancov zo 41 prítomných. Aby zastupiteľstvo VZN prijalo, chýbal jeden hlas poslanca. Poslanci tak nevyhoveli petičnému výboru, ktorý v petícii pre zrušenie hazardu v Bratislave vyzbieral 136 139 podpisov Bratislavčanov na 8 018 hárkoch.

Všetky podpisy na hárkoch z odovzdanej petície proti hazardu v hlavnom meste SR Bratislave skontrolovali, platných je 98 118. Podľa návrhu všeobecne záväzného nariadenia, ktoré predložili poslancom, hrozilo, že na celom území Bratislavy – v hoteloch, moteloch, penziónoch, budovách pre obchod a služby, pre kultúru a na verejnú zábavu, by nemohli byť herne. Tie nemali ostať ani v bytových domoch. Zastupiteľstvo zároveň neschválilo možnosť, aby VZN rozdelili na štyri časti, o každej by poslanci hlasovali zvlášť. Prvou kategóriou boli hotely, motely, penzióny, druhou obchod a služby, v tretej boli kultúra a verejná zábava, posledná kategória boli bytové domy.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #hazard #Ivo Nesrovnal #petícia proti hazardu