Okresní funkcionári pozastavili svoje členstvo v Smere

V Smere si s účinnosťou od 1. októbra pozastavilo členstvo 16 funkcionárov dvoch košických okresných organizácií. Podľa bývalej europoslankyne a predsedníčky okresnej rady Smeru Moniky Smolkovej o pozastavení uvažujú aj ďalší členovia. Ide podľa nej o 60 členov v III. a 150 členov v IV. košickom okrese.

22.10.2019 00:11 , aktualizované: 17:38
rober fico NRSR parlament Foto: ,
Poslanec NR SR za stranu Smer Robert Fico.
debata (151)

V pondelok popoludní sa v Košiciach konala krajská rada strany, prišiel aj podpredseda Smeru a vicepremiér Richard Raši. „Vnútorné záležitosti si riešime v strane a pripravujeme sa všetci na parlamentné voľby. Monika Smolková si iba pozastavila členstvo a fungovania strany sa to nijako nedotklo,“ uviedol pre denník Pravda Raši.

Smolková s podporou ďalších okresných funkcionárov a členov na jar adresovala vedeniu Smeru výzvu, aby komunikovalo s regiónmi. Žiadali, aby sa Robert Fico a Robert Kaliňák vzdali funkcií a vyzvali Petra Pellegriniho na kandidatúru za predsedu strany. Chceli tiež mimoriadny snem. Výzva mala byť určená iba úzkemu okruhu predstaviteľov strany, no dostal sa na verejnosť.

Vtedy sa s nespokojnými členmi stretol aj líder strany Robert Fico. „To bolo v júni, keď prišiel do Malej Idy s tým, že príde ešte opätovne. Ďalšie stretnutie bolo v septembri a mali sme krajskú členskú schôdzu,“ povedala Smolková.

„Tie kauzy, ktoré s navalili, nás hádzali do jedného vreca s tými, ktoré to zlo páchali. V našej aprílovej výzve sme chceli, aby z čela odstúpili páni Kaliňák a Fico, a aby sa to udialo v čo najkratšom čase. Pán Robert Kaliňák ohlásil svoje ústupové pozície, čo sme radi. Ostal ešte predseda Robert Fico. A aj napriek tomu, že Peter Pellegrini je líder strany, nemáme záruku v tom, že kandidátka, ktorá sa bude zostavovať, bude skutočne čistá a nezávadná,“ pokračovala Smolková.

„Kým sa tak stane, kým nebudeme vidieť, že skutočne očista strany nastáva, tak sme si pozastavili členstvo v strane s účinnosťou od 1. októbra," uviedla.

Smolková uviedla, že členovia, ktorí pozastavili členstvo, založili občianske združenie Náš rodný kraj. Chcú byť aktívni v košickom mestskom zastupiteľstve aj na krajskej úrovni. „Vyhodnotili sme však, že pokiaľ sa do volieb nič neudeje, už nemáme silu robiť kampaň ako stranícki funkcionári,“ doplnila Smolková.

Výzva prišla po eurovoľbách, kde Smer skončil na druhom mieste. Bývalá europslankyňa to však s týmto faktom nespája a vyjadrila sa, že výzva sa pripravovala už od januára tohto roka a nebol za ňou ani fakt, že nebola opätovne na kandidátke do eurovolieb.

Politológ Koziak: Smer už nie je takým pevným monolitom

Podľa politológa Tomáša Koziaka z Katedry politológie Univerzity P. J. Šafárika v Košiciach pozastavenie členstva je signál, ktorý nasvedčuje, že Smer už nie je takým pevným monolitom, ako sa v minulosti prezentoval a snaží doteraz. „Dosiaľ takéto informácie o vnútornej nespokojnosti členov alebo štiepení strany boli odmietané. Vidíme, že nespokojnosť členov rastie. Je to nový jav, ktorý sme v Smere nezaznamenali,“ konštatoval Koziak. Pripustil, že tento krok sa v Košiciach dal očakávať a môže sa rozšíriť aj do ďalších okresov.

Nervozita, ako doplnil politológ, rastie aj pre prieskumy verejnej mienky, ktoré naznačujú, že Smer bude mať problém zostaviť vládu. „Strana je pre členov dobrá vtedy, pokým im dokáže poskytnúť funkcie alebo benefity. Aj preto má Smer takýto veľký počet členov. Ak sa dostane do opozície, tak určite príde odlev. Vtedy sa ukáže, ktorí sú tí verní členovia, a tí, ktorí stranu využili,“ uzavrel Koziak.

© Autorské práva vyhradené

151 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Košice #Smer #richard raši