Lunter bilancoval: Už nie sme kraj, ktorý len kúri a svieti

Pred dvomi rokmi nastupoval do úradu banskobystrický župan Ján Lunter so slovami, že najskôr poriadne vyvetrá. Teraz tvrdí, že už má za sebou obdobie upratovania, plánovania a najmä výsledkov. „Našli sme prázdne šuplíky, posilňovňu a posteľ. Nezačínali sme z bodu nula, ale mínus päť. Dokázali sme zmeniť úrad, ktorý spal na tej symbolickej posteli. Tú sme už odstránili,“ povedal spokojne Lunter.

10.12.2019 08:00
župan / Ján Lunter / Foto:
Banskobystrický župan Ján Lunter zhodnotil prvé dva roky svojho úradovania.
debata (22)

Niektorí politici majú podľa banskobystrického župana šťastie, že po nástupe do funkcie nájdu fungujúci úrad, rozbehnuté procesy, pripravené projekty a v podstate naskočia do dobre rozbehnutého vlaku.

„Do kraja chceme priniesť viac pracovných pozícií, ale aj lepšie využitie kultúrneho, historického a prírodného bohatstva, ktoré tu máme. V oblasti turizmu na tom môžu participovať aj občania a využiť potenciál našej krajiny v spolupráci s oblastnými organizáciami cestovného ruchu. Tie na to, aby mohli zamestnať viac osôb a vymýšľať nové projekty, dostali potrebné zdroje,“ poznamenal s tým, že úspešne takto začal fungovať napríklad Horehronský expres.

Video: Čo sa podarilo a čo pokazilo v župe, v ktorej ešte pred dvoma rokmi šéfoval extrémista?

Video

Za dôležité považuje Lunter odblokovanie čerpania eurofondov a obnovenie rokovaní s vládou, ktorých výsledkom je bezúročná pôžička v sume 33 miliónov eur určená na rekonštrukcie ciest druhej a tretej triedy. Doteraz sa im podarilo opraviť dvesto kilometrov komunikácií za vyše 27 miliónov eur. Pokračovať v tom plánujú aj v budúcom roku s celkovým rozpočtom 28 miliónov eur.

„Významné kroky sme urobili aj smerom k integrovanému systému verejnej dopravy. Po dohode s dopravcami je v prímestských autobusových linkách možné jazdiť, od septembra, na jednu dopravnú kartu po celom kraji,“ pokračoval župan.

Netešia ho však súdne spory so Slovenskou autobusovou dopravou, pričom aktuálne sa plní zmluva, ktorú podpísal ešte jeho predchodca Marian Kotleba. „Došlo k tomu už po jeho prehre. Plníme ju s výhradou, no po rozhodnutí súdu si môžeme uplatniť zmeny a začať obstarávanie,“ hovorí Lunter.

Hrdý je tiež na prvú krajskú pediatrickú ambulanciu, v ktorej zamestnali lekárku a zdravotnú sestru. Podobný model chce kraj preniesť aj do ďalších okresov. V rozpočte na budúci rok je na nové ambulancie všeobecných lekárov, špecialistov a zubárov vyčlenených 100-tisíc eur. Lunter upozornil, že nad rámec zákona pomáhajú tiež malým obciam s eurofondmi a projektmi, ktoré pre ne kompletne sprocesujú. Takto do nich prišlo už viac ako 1,7 milióna eur.

Prioritou na ďalšie obdobie ostáva podľa župana rozvoj turizmu a posilnenie sociálnej oblasti. „Pripravujeme výstavbu úplne nového zariadenia v Krupine, tiež rekonštrukciu a prestavbu budov bývalej strednej školy v Banskej Štiavnici pre potreby sociálnych služieb a nájomného bývania,“ objasnil. Dodal, že od januára začne v Lučenci pôsobiť Krajská agentúra práce, ktorá sprostredkuje zamestnanie sociálne znevýhodneným a dlhodobo nezamestnaným ľuďom. Zameria sa tiež na rozvoj ich zručností a poradenstvo.

Krajská poslankyňa Božena Kováčová (Smer) porovnala fungovanie predchádzajúceho a súčasného vedenia župy. „Najväčší rozdiel je otvorenosť a to, že v samosprávnom kraji už nevládne strach. Pred šiestimi rokmi to bolo hrozivé. Poslanci si k vtedajšiemu županovi nevedeli nájsť cestu. Okrem toho robil veľa vecí bez toho, aby o tom informoval zastupiteľstvo,“ povedala Kováčová, ktorá sa dlhé roky venuje najmä sociálnej oblasti.

Teraz podľa nej vládne v kraji uvoľnená atmosféra. „Môžeme sa pokojne rozprávať a obrusovať hrany, ktoré medzi nami na začiatku boli. V rámci regiónu dávame dokopy kluby, ktoré sa medzi sebou nedokážu rozprávať na úrovni veľkej politiky. Veď ide o rozvoj nášho kraja a pre mňa je úžasné, že veľké peniaze smerujú do sociálnych vecí a zdravotníctva,“ doplnila s tým, že ďalšie dva roky sú pre všetkých výzvou.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Banská Bystrica #župan #Ján Lunter