Bratislava i BSK žiadajú viac vakcín proti covidu z lokalít, kde sú nevyužité

Ministerstvo zdravotníctva by malo sprístupniť pre Bratislavu viac dávok vakcín proti covidu, ktoré sú momentálne distribuované do iných častí krajiny, kde o ne nie je taký záujem a zostávajú nevyužité.

19.04.2021 19:53
Očkovanie / Vakcína / Covid / Koronavírus / Foto:
Zdravotná sestra počas očkovania vakcínou proti covidu v priestoroch Veľkokapacitného očkovacieho centra na Národnom futbalovom štadióne v Bratislave
debata (12)

Žiadajú o to predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba i primátor Bratislavy Matúš Vallo. Tvrdia, že veľkokapacitné očkovacie centrum prevádzkované BSK, ktoré v nedeľu (18. 4.) zaočkovalo 3 460 ľudí, by bez problémov dokázalo za rovnaký čas zaočkovať 5-tisíc a viac obyvateľov.

„Zdá sa mi nedôstojné, zbytočne nákladné a trochu aj nebezpečné, aby Bratislavčania a Bratislavčanky za vakcínami cestovali po celom Slovensku, keď vakcíny môžu prísť k nám,“ uviedol Vallo.

Bratislavská samospráva tvrdí, že podľa dostupných dát majú obyvatelia Bratislavského kraja najväčší záujem zaočkovať sa. Kritizuje, že mnohí obyvatelia hlavného mesta musia za očkovaním cestovať desiatky až stovky kilometrov.

„Dochádza k situácii, kedy v našom regióne vakcíny chýbajú, kým inde je ich nadbytok. To, čo navrhujeme, je redistribuovať vakcíny tam, kde sú najviac potrebné,“ vyhlásil Droba.

„Prosíme preto vládu, aby čo najskôr navýšili počet dávok a typov vakcín dostupných v Bratislave, kde je o ne záujem obyvateľov a aj logistické kapacity a zbytočne ich nedistribuovali do iných centier, kde často zostávajú nevyužité,“ vyhlásili predstavitelia bratislavskej samosprávy. Zároveň apelujú na všetkých Bratislavčanov bez rozdielu veku, aby sa zaregistrovali do čakárne.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Bratislavský samosprávny kraj #vakcína proti covidu