Bratislava opäť otvorila svoje brány, konajú sa mestské dni. Panenská privítala Dobrý trh

Hlavné mesto opäť symbolicky otvára svoje brány obyvateľom i návštevníkom, víkend (20. - 21. 4.) patrí tradičným Bratislavským mestským dňom. Robí tak pri príležitosti Dňa svätého Juraja (24. 4.). Program 21. ročníka podujatia pripravilo s 15 svojimi i ďalšími organizáciami a so 14 mestskými časťami.

20.04.2024 08:57 , aktualizované: 12:16
debata (2)

Pripravené sú prehliadky bežne neprístupných miest, výstavy, divadelné predstavenia, koncerty, workshopy či jazdy historickými vozidlami i Propelerom na druhú stranu Dunaja. Novinkou je Víkend otvorených budov, keď budú môcť záujemcovia nazrieť do viac ako 20 historických budov či zaujímavých priestorov.

Prehliadky záujemcov zavedú napríklad do lekárne Salvator, kostola Klarisiek, historickej budovy SND, bratislavského krematória, Prüger-Wallnerovej i Lisztovej záhrady či na Slavín. Ale aj do budovy YMCA, zákulisia Divadla P. O. Hviezdoslava, Starej i Novej tržnice, Novej Cvernovky, Rómerovho domu a Albrechtovho domu.

Vynovenú Grasalkovičovu záhradu v bratislavskom...
Vynovenú Grasalkovičovu záhradu v bratislavskom...
+5Vynovenú Grasalkovičovu záhradu v bratislavskom...

Víkend mestských dní otvorí tradičné symbolické odpečatenie brán a sprístupnenie Primaciálneho paláca verejnosti, rovnako tak priestorov mestskej galérie, múzea či knižnice. Na Primaciálnom námestí nájdu návštevníci komunitný stôl, na nádvoriach spoločenské hry a šachovú akadémiu, na Hlavnom námestí vystúpenia detí zo základných umeleckých škôl a na Františkánskom námestí bazár starožitností.

Chýbať nebudú ani pouličné šou, koncerty, vyhliadkové plavby po Dunaji či jazdy Cabriobusom. Okrem kultúrnych podujatí čakajú návštevníkov aj športové aktivity. Súčasťou je aj viacero environmentálnych aktivít.

Jeden z najkrajších západov slnka na Slovensku vás svojim pokojom dostane. Toto uvidíte len kúsok od Bratislavy
Video

Tradícia, prečo sa na Deň svätého Juraja mesto otvára svojmu obyvateľstvu, sa viaže na históriu Bratislavy. Podľa mestských privilégií si už od 13. storočia mešťania Prešporka práve 24. apríla mohli slobodne voliť richtára a svojich zástupcov. Ojedinelá mestská výsada vo vtedajšej Európe sa spájala s oslavami a neformálnymi stretnutiami zástupcov radnice s obyvateľmi kráľovského mesta.

Tyršák Čítajte viac Tyršák opäť ožíva. Piesková pláž na brehu Dunaja v Bratislave otvára novú sezónu

Panenská ulica zase patrí v sobotu trhovníkom, susedom, umelcom, remeselníkom či domácim výrobkom. Koná sa tam tradičný pouličný festival Dobrý trh. Hlavnou témou je Presadni na bicykel. Podujatie je zároveň rozšírené na Konventnú a Lýcejnú ulicu, informovali o tom organizátori.

Okrem cyklotémy čaká návštevníkov aj Dvor neziskoviek, komunitný stôl, Detský dobrý trh, umelecké workshopy, koncerty, výstava cyklokresieb kresličov s mentálnym postihnutím či diskusia o aktuálnych témach v Bratislave. Nechýbajú ani rôzni trhovníci či gastrozóna. Pripravená je tiež mestská hra či výroba knihy, hubová farma, módna prehliadka či burza kníh.

Súčasťou podujatia bude i prednáška o spolužití s LGBTQ ľuďmi, cudzincami i príslušníkmi rôznych náboženstiev v Nórsku. Prídu tiež „susedia“ z Banskobystrického kraja, ktorí v rámci programu združenom pod hlavičkou Za horami za dolami predstavia to najlepšie z regiónu.

Dobrý trh potrvá do 17.00 h.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Dobrý trh