Do Bratislavy sa vráti história, korunovácia 13-ročného kráľa Ferdinanda IV.

Návrat do stredovekej kráľovskej atmosféry v roku 1647 zažijú účastníci Korunovačných slávnosti, ktoré sa v Bratislave uskutočnia v prvý septembrový víkend. Vyvrcholia v nedeľu (5.9.) autentickou prísahou kráľa Ferdinanda IV. a ďalšími obradmi.

25.08.2010 11:32
debata (2)

„Korunovačné slávnosti patria s Vianočnými trhmi a novoročnými oslavami medzi tri najdôležitejšie podujatia nášho mesta. Pripomínajú najvýznamnejšie obdobie v jeho histórii, keď Bratislava bola takmer 300 rokov kráľovským i hlavným mestom Uhorska,“ uviedol vedúci oddelenia marketingu a cestovného ruchu magistrátu Milan Vajda.

Podľa hlavného organizátora podujatia Miroslava Vetríka z občianskeho združenia Korunovačná Bratislava bude výnimočnosťou korunovácia 13-ročného kráľa. Tentoraz sa neuskutoční na tradičnom mieste v Dóme sv. Martina, kde sa korunovácie konávali, ale na Hviezdoslavovom námestí, aby túto vernú historickú udalosť mohlo sledovať oveľa viac záujemcov. Tam bude aj následné pasovanie rytierov Rádu zlatej ostrohy a ďalšie dianie podľa dobových udalosti. Novinkou ôsmich Korunovačných slávnosti je aj pripomenutie si príchodu Chorvátov na naše územie v 16. a 17. storočí. „V tom čase bolo v Bratislave 42 chorvátskych chotárov a túto históriu chceme priblížiť sobotným hľadaním korunovačného pokladu. Môžu sa ho zúčastniť aj deti a vyhrať 300, 200 a 100 eur i pozlátené a postriebrené korunovačné žetóny,“ pripomenul Vetrík.

Slávnostný korunovačný sprievod v dobovom oblečení pôjde z Bratislavského hradu v nedeľu od 14.00 h cez staromestské uličky na Hviezdoslavovo námestie. V jeho čele budú na koňoch rodičia Ferdinanda IV. – kráľ Ferdinand III. s manželkou Máriou Annou v hereckom podaní Filipa Tůmu a Ivany Surovcovej. Za nimi členovia Tovarišstva starých bojových umení a remesiel (TOSTABUR) i desiatky ďalších účastníkov. „Budeme sa snažiť byť trochu akční, aby to nebolo ako pohrebný sprievod,“ zdôvodnil šéf TOSTABUR-u Peter Koza. Zároveň vyjadril potešenie z pokračovania náročného podujatia, ktoré si udržuje vysokú úroveň.

Jeho program sa začína už v piatok (3.9.) Bratislavským jarmokom na Hviezdoslavovom námestí, ktorý až do nedele organizuje samospráva Starého Mesta. Ďalším sprievodným podujatím je konferencia (3.-4.9.) Šanca pre Európu bez chudoby. „Kráľ v prísahe sľuboval pomoc chudobným a sirotám, preto sme konferenciu zaradili do programu Korunovačných slávnosti,“ zdôvodnil Vetrík.

2 debata chyba