V súboji o Biely dom debatujú aj telá

Kto žmurkol viackrát? Barack Obama alebo Mitt Romney? Demokratický prezident alebo jeho republikánsky vyzývateľ? Počas prvej televíznej debaty pred prezidentskými voľbami v noci na štvrtok mnohí rátali aj to. Počet žmurknutí vraj môže už mesiac pred voľbami prezradiť, kto bude ich víťazom. Prieskumy, ktoré sa žmurknutiami nezaoberajú, favorizujú súčasného šéfa Bieleho domu.

04.10.2012 12:00
Obama, Romney Foto:
Americký prezident Barack Obama (vpravo) a jeho vyzývateľ v prezidentských voľbách republikán Mitt Romney počas prvého z troch televíznych duelov na pôde Denverskej univerzity .
debata

„Romney potrebuje poriadne presvedčivé víťazstvo,“ komentoval pred debatou šance republikánskeho kandidáta David Yepsen, politológ z Juhoillinoiskej univerzity. „Mal niekoľko zlých týždňov a potrebuje zmeniť tón kampane,“ povedal agentúre Reuters.

Debatu, ktorú obaja kandidáti zakončili nadránom nášho času, malo sledovať až 60 miliónov Američanov. To je nepomerne viac ako divákov, ako sledovalo záverečné prejavy demokrata a republikána na ich straníckych nominačných zjazdoch. Pre Obamu i Romneyho preto prvá televízna debata tejto volebnej sezóny bola jedinečnou príležitosťou predviesť sa aj voličom, ktorí kandidátov napriek masívnej kampani stále nepoznajú.

Zložité, nie nemožné

Otočiť nepriaznivý vývoj kampane jednou či dvoma vydarenými debatami je pritom mimoriadne zložité, hoci nie nemožné. Obaja kandidáti totiž do debát prichádzajú perfektne pripravení – majú nacvičené čo najjednoduchšie zhrnutia svojich názorov i odpovede na možné útoky protivníka, ktoré prešli testovaním na vzorkách voličov. Obaja niekoľko dní pred debatami trénujú so sparingpartnermi, ktorí sa štýlom snažia čo najvernejšie napodobniť rivala. Obamovi takto pomáha bývalý prezidentský kandidát John Kerry, rolu šéfa Bieleho domu v Romneyho tréningu hrá senátor Rob Portman.

O víťazstve v debate tak často rozhodujú detaily a to, ktorej zo strán sa po diskusii lepšie podarí v médiách vykresliť svojho kandidáta ako víťaza. Väčšie šance má ten z politikov, ktorý rivala zaskočí, plusom sú aj vtipné hlášky a pozornosť sa často upriamuje aj na reč tela.

Americký psychofyziológ Joseph Tecce z Bostonskej vysokej školy sa práve na ňu špecializuje. Tvrdí, že diváci podvedome vnímajú napríklad to, ako často rečník žmurká – a čím viac, tým nižšie sú jeho šance. Žmurkanie totiž signalizuje nepohodu. Odborník svoju teóriu podkladá dôkazmi. Od roku 1980 voľby vždy vyhral kandidát, ktorý počas prezidentských televíznych debát žmurkol menej ráz. Jedinou výnimkou bol George W. Bush v roku 2000. Hoci dostal menej hlasov ako jeho rival, zvíťazil vďaka americkému volebnému systému.

A kto má teda podľa neho viac šancí tentoraz? „Z predchádzajúcich vystúpení sa zdá, že frekvencia žmurkania je pri Obamovi i Romneym podobná a pri oboch je v normálnom rozmedzí,“ povedal Tecce pred debatou pre denník USA Today. „Debaty preto budeme musieť sledovať veľmi pozorne a uvidíme, či si tento trend udržia alebo sa frekvencia žmurkania u niekoho zmení.“

Bush presvedčil

Podľa New York Times sú v dejinách amerických prezidentských volieb len dva prípady, keď debaty dokázateľne zvrátili ich výsledok. Jedným z nich bol hneď prvý duel pred kamerami medzi Johnom Kennedym a Richardom Nixonom.

Druhý raz využil vystúpenie v televízii na obrat George W. Bush v súboji s Alom Gorom. Kým pred debatami zaostával neskorší prezident v prieskumoch o päť percentuálnych bodov, po nich už bol favoritom. Vtedajší viceprezident Gore si za to môže viac-menej sám – vnímaný ako silný diskutér zaostal za očakávaniami a navyše počas vystúpenia svojho súpera gúľal očami a vzdychal. Toho sa hneď chytil Bushov tím, ktorý neprestajným poukazovaním na túto skutočnosť vykreslil Gora ako netrpezlivého a arogantného politika a tento obraz sa medzi nerozhodnutými voličmi ujal. „Na prezidentských debatách je zaujímavé to, že ich nemožno vyhrať,“ poznamenal Bush. „Ale veľmi ľahko ich môžete prehrať.“

Ešte dva duely

Romney verí v podobný obrat. Bývalý massachusettský guvernér je na tom podľa prieskumov dosť zle. Zaostáva o tri až štyri percentuálne body, s Obamom však prehráva aj v otázkach, ktoré by mali byť jeho silnou stránkou. Podľa prieskumu agentúr Reuters a Ipsos by bol Obama pre opýtaných lepším správcom americkej ekonomiky. Väčšiu dôveru v neho majú v otázkach daní či znižovania nezamestnanosti.

Po včerajšej debate, ktorej témou bola domáca politika, sa obaja kandidáti stretnú pred kamerami ešte dvakrát. O dva týždne budú čeliť otázkam voličov a o ďalší týždeň sa bude hovoriť o zahraničnej politike.

Momenty, ktoré ovplyvnili výsledok debát

=====

V noci na štvrtok sa v prvej prezidentskej debate stretol prezident Barack Obama s vyzývateľom Mittom Romneym. O tom, koho verejnosť pasuje za víťaza, v týchto debatách často rozhodujú maličkosti.

***** John F. Kennedy sa vo vôbec prvej debate vysielanej pred prezidentskými voľbami v televízii stretol s Richardom Nixonom. Debata sa dostala do učebníc ako príklad dôležitosti výzoru v televíznom veku: pokus skryť popoludňajšie Nixonovo strnisko pod vrstvu mejkapu spôsobil, že republikán vyzeral spotene. Voľby vyhral Kennedy, dostal 303 voliteľských hlasov proti 219.

*** Prezident Gerald Ford** v úvodnej debate pred volebným súbojom s Jimmym Carterom riadne zakopol. Pred kamerami vyhlásil: ,,Východná Európa nie je v područí Sovietskeho zväzu a za Fordovej vlády ani nikdy nebude" a trval na tom, že Poľsko, Juhoslávia a Rumunsko sú slobodné štáty, nepodriaďujúce sa Moskve. Carter na hlasy voliteľov zvíťazil 297 : 240.

*** Počas debaty s Ronaldom** Reaganom zaútočil Jimmy Carter na republikánove názory na systém zdravotného poistenia pre dôchodcov. Bývalý herec Reagan sa k svojmu súperovi otočil, pokýval hlavou a s úsmevom predniesol perfektne načasovanú vetu: ,,Už zase…" Reagan vyhral voľby 489 : 40.

*** Počas debaty s Billom Clintonom a Rossom Perotom sa prezident George Bush** st. počas diváckej otázky o recesii pozrel na hodinky. Toto gesto mu vyslúžilo povesť politika odtrhnutého od problémov bežných ľudí. Clinton podľa divákov, naopak, prejavil empatiu. Demokrat napokon voľby vyhral 370 : 168.

*** Al Gore** počas televíznej debaty viackrát povýšenecky poučoval svojho rivala Georgea Busha ml. Viceprezident počas Bushovho prejavu často vzdychal a gúľal očami. Bush zvíťazil 271 : 266.

*** John McCain** počas debaty neobstál na mieste. Kým jeho súper Barack Obama odpovedal na otázky, republikán chodil po pódiu. U divákov mu priazeň ubralo aj to, že svojho rivala tituloval ,,tento tu". Obama vyhral voľby 365 : 173.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba