V televíznej debate o zahraničnej politike bol Obama silnejší

Americký prezident Barack Obama a jeho republikánsky vyzývateľ Mitt Romney sa stretli v tretej a zároveň poslednej predvolebnej televíznej debate.

23.10.2012 05:36 , aktualizované: 06:53
Obama, Romney Foto:
Barack Obama sa zdraví so svojím vyzývateľom Mittom Romneym pred poslednou televíznou debatou pred prezidentskými voľbami.
debata (10)

V diskusii zameranej na zahraničnú politiku nachádzali veľa spoločných bodov, napríklad stanoviska týkajúce sa Spojených štátov voči Iránu, nechuť k vojenskej účasti USA v Sýrii, používanie bezpilotných lietadiel v boji proti teroristom alebo k postupu Washingtonu počas minuloročných nepokojov v Egypte. Oponovali si však v otázke výdavkov na obranu alebo v tom, či sa postavenie USA v posledných štyroch rokoch oslabilo či posilnilo.

Debata bola pokojnejšia ako predošlá

Republikánsky politík v oveľa pokojnejšej debate ako bola tá predchádzajúca z minulého týždňa vystupoval prevažne umiernene až defenzívne. Obama bol naopak agresív­nejší, Romneyho tvrdenie napríklad niekoľkokrát označil za nepravdivé. Zároveň zdôrazňoval svoje väčšie skúsenosti v otázkach zahraničnej politiky a národnej bezpečnosti: Pripomenul napríklad zabitie šéfa teroristickej siete Al-Kajdá Usamu bin Ládina, ukončenie vojny v Iraku či postupný odchod z Afganistanu.

Podľa bleskového prieskumu stanice CBS News medzi nerozhodnutými voličmi Obama debatu s prehľadom vyhral. Za víťaza ho označilo 53 percent respondentov, zatiaľ čo Romney bol úspešnejší podľa 23 percent.

Televízna stanica CNN však priniesla výsledky, ktoré nesvedčili o takej výraznej prevahe súčasného šéfa Bieleho domu. Upozornila na veľké rozdiely v hlasovaní mužov a žien, keď sa ženské respondentky priklonili viac na Obamovu stranu. V celkovom skóre podľa prieskumu CNN podporilo Obamu 48 percent respondentov a Romneyho považovalo v debate za lepšieho 40 percent.

Televízny duel prezidentských kandidátov

Až na nuansy sa vízie kandidátov nelíšili

Romney sa väčšinou snažil nevstupovať s Obamom do slovných prestreliek a skôr sa snažil predstaviť svoju víziu postavenia Spojených štátov vo svete, ktorá sa až na nuansy príliš nelíšila od politiky súčasného šéfa Bieleho domu. Republikán však Obamovi vyčítal, že Washington je vo svete príliš pasívny a že sa to musí zmeniť. Aby to však bolo možné, musia sa podľa neho najprv Spojené štáty postaviť ekonomicky na nohy. V zásade to isté však v debate hovoril aj Obama.

Niekoľkokrát sa však súčasnému šéfovi Bieleho domu podarilo na republikána úspešne zaútočiť. Hneď v úvode debaty jeho zahraničnú politiku prirovnal k reliktu z 80. rokov, keď Romneymu pripomenul jeho starší výrok o tom, že Rusko je najväčším nepriateľom USA. Republikánove slová o tom, že americké námorníctvo má menej lodí ako v roku 1916, odmietol s tým, že doba sa od tej doby zmenila a že USA majú teraz aj menej „koní a bajonetov“. „Máme teraz tie veci, ktorým sa hovorí lietadlové lode, na ktorých pristávajú lietadlá,“ povedal sarkasticky Obama.

Diskusia sa stáčala k domácim témam

Diskusia sa často stáčala k domácim otázkam, pretože zahraničná politika na rozdiel od stavu hospodárstva nie je v strede tohtoročnej predvolebnej kampane. Obaja kandidáti tak napríklad spomenuli svoje recepty na podporu ekonomiky či energetickú politiku, ktorá však podľa oboch pomôže zlepšiť strategické postavenie vo svete. Moderátor Bob Shieffer v jednej chvíli Obamu aj Romneyho napriek tomu nabádal, aby sa vrátili k téme zahraničnej politiky.

Predvolebný súboj oboch politikov je podľa posledných prieskumov značne vyrovnaný. Posledná debata tak môže byť dôležitá pre ďalšie delenie sympatií voličov. Obama do nej vstupoval s výhodou, pretože je v zahraničnej politike silnejší než Romney. Republikán zvíťazil v prvej debate. V druhej ale šéfovi Bieleho domu podľahol. Aktuálne súboj tak okrem iného rozhodoval aj o tom, ktorý z politikov si odnesie pomyselnú korunu víťaza predvolebných televíznych diskusií. Prezidentské voľby sa konajú 6. novembra.

10 debata chyba