Rakúsko chce zjednodušiť rušenie práva utečencov na azyl

Rakúske súdy by mali utečencom usvedčeným z trestných činov automaticky rušiť právo na azyl. Podľa agentúry APA to navrhol rakúsky minister vnútra Wolfgang Sobotka. Opatrenie by sa podľa neho malo týkať iba závažných deliktov, ich zoznam sa vláda chystá vypracovať.

22.08.2016 13:11
debata (1)

Už podľa súčasných zákonov môžu utečenci, ktorí sa v Rakúsku dopustia trestného činu, prísť o právo na azyl a o povolenie na pobyt. Musí o tom ale v samostatnom konaní rozhodnúť Spolkový úrad pre zahraničné veci a azyl (BFA), ktorý sa záležitosťou začne zaoberať až po vydaní právoplatného rozsudku.

Podľa Sobotkovho návrhu by teraz súdy súčasne s vynesením rozsudku mali rozhodnúť aj o tom, či utečenec príde o právo na azyl. Minister je presvedčený, že by to urýchlilo celé konanie a uľahčilo deportácie tých migrantov, ktorí spáchajú v krajine zločin.

O tom, za aké zločiny by hrozilo odobratie azylu, zatiaľ rakúska vláda nerozhodla. Ministerstvo vnútra chce zoznam vypracovať spoločne s ministerstvom spravodlivosti. Podľa Sobotku by pre zbavenie migrantov práva na ochranu mala byť rozhodujúca závažnosť trestného činu a tiež to, či sa ho dotyčný dopustil opakovane.

Sobotka tiež navrhuje, aby z krajiny boli vypovidani aj tí utečenci, ktorí sa dopustia trestného činu a ktorí pochádzajú z krajiny, v ktorej je ozbrojený konflikt. Medzinárodné právo síce zakazuje deportáciu takýchto osôb do ich krajiny pôvodu, podľa ministra by ale mali byť odsunutí do bezpečného tretieho štátu, ktorý leží na ceste, po ktorej do Rakúska prišli.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #azyl #utečenci #trestný čin