Český odborár: Roky sa mláti prázdna slama

Protest slovenských zdravotníkov prišiel podporiť aj predstaviteľ českého Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Ladislav Kucharský.

03.04.2011 15:00
debata

Prečo je podľa vás situácia v našom aj v českom zdravotníctve taká zlá?

V celej Európe je veľmi silný pravicový trend. Také smerovanie k individualite, v práci, vo výkonoch. To, že všetko je postavené na výkone, smeruje k tomu, že individualita vstupuje aj do vzťahu klienta zdravotníctva. Vlády majú predstavu, že každý by sa mal postarať o seba sám do najvyššej možnej miery.

Vláda vie, aké sú platy zdravotníkov. Prečo to nerieši?

Neviem. Teraz kolega spomínal, že sestričky u vás niekde zarábajú len 380 eur, to je naozaj veľmi smutné. Predvčerom bolo stretnutie k otvoreniu pracovného trhu Nemeckom a Rakúskom. Kolegovia z Rakúska majú veľké obavy, že sa im tam nahrnie veľké množstvo Čechov, Slovákov a Maďarov. Keď sa človek pozrie na to, koľko taká sestra zarobí v Rakúsku, tak ich strach je pravdepodobne opodstatnený. Len priemerné mzdy v Čechách a na Slovensku sa líšia rádovo o 300 eur. Priemerná mzda na Slovensku je asi 750 eur, v Čechách je to vyše 1 000 eur. A v Rakúsku zarobíte aj dvoj- až trojnásobok v niektorých profesiách.

Myslíte si, že peniaze v štátnych rozpočtoch Česka a Slovenska sú na to, aby sa situácia v zdravotníctve zlepšila?

Máme problém s tým, že sa mláti prázdna sama. Ministri, ako po sebe nasledujú, tvrdia, ako zatočia s korupciou. Ale keď sa pozriete na všeobecne známe praktiky farmaceutických firiem alebo firiem, ktoré predávajú zdravotnícku techniku, tak človek ľahko odhadne, kde sa peniaze strácajú.

Pomôže podľa vás takýto protest?

Neviem, do akej miery ho bude brať vláda vážne, ale občan je odkázaný na jedinú možnú formu protestu, a to je takéto verejné zhromaždenie. To je naša jediná cesta. Nemáme iný prostriedok, aby sme vyjadrili svoju nespokojnosť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba