Trnavská nemocnica už nemá z čoho uberať

Fakultná nemocnica v Trnave podstúpila už viacero lôžkových redukčných diét a tá najnovšia, ktorú nariadilo ministerstvo zdravotníctva, by asi ani nebola možná.

03.04.2011 15:00
nemocnica, Jozef Silný Foto:
Pre nedostatok lôžok čakal Jozef Silný z Cífera týždeň, kým ho zobrali do trnavskej nemocnice. Ani on nevidí priestor na ďalšiu redukciu.
debata (4)

Podľa vedenia a lekárov tu už takmer niet čo rušiť. Lôžok je skôr nedostatok.

Riaditeľ nemocnice Gabriel Pavelek potvrdil, že o redukcii lôžok zatiaľ neuvažujú a nevidia pre ňu priestor. Najväčšia nemocnica v Trnavskom kraji má podľa svojej internetovej stránky približne 650 lôžok, čo je ako-tak postačujúce pre približne 20-tisíc pacientov ročne.

Vedenie aj personál nemocnice včera prekvapili medializované informácie o tom, že sa tu v lete zruší celé pľúcne oddelenie a dve oddelenia, kožné a infekčné, sa zlúčia. Nemocnica však podľa Paveleka určite nič také neplánuje a od poisťovní žiaden podobný oficiálny návrh nedostala.

Ľudia na chodbách kožného oddelenia predsa zostali po tomto oznámení zaskočení. „Infekčné oddelenie by malo byť v izolácii, nie?“ pýtal sa nahlas jeden z pacientov. Oslovený odborník dermatológ, ktorý si neželá zverejni meno, tiež nebol z prípadného zlučovania nadšený. „Nikto nám nič neoznámil. Takže to vôbec nie je isté. Redukcia lôžok je však nezmysel. Na kožnom oddelení ich máme obsadené na 90 percent, väčšinou ide o vážne stavy, nikto tu neleží len tak. Nie sú to stavy, ktoré by sa dali rýchlo ošetriť v ambulancii, ale vyžadujú si dlhšie pozorovanie.“

Naplnenosť lôžok na kožnom potvrdil aj jeden z ležiacich pacientov Jozef Silný. Má 60 rokov, pochádza z Cífera a leží tu už štvrtýkrát, vždy prišiel s odstupom niekoľkých rokov. „Zakaždým som videl, ako tu postupne ubúda postelí. Teraz ich je tu oveľa menej a musel som čakať týždeň, kým sa nejaká uvoľní.“ Po otázke, či bolo pre neho problematické počkať si sedem dní na lôžko, ukázal na boľavé nohy. „Už dávno to mohlo byť vyliečené… Keď uberú z lôžok ešte viac, predĺži sa čakanie.“

K správe o zrušení pľúcneho oddelenia sa lekári nechceli vyjadrovať. Pripomenuli však, že toto oddelenie je jediné v celom Trnavskom kraji. Čo by potom bolo s pacientmi? Museli by za lekármi dochádzať za hranice kraja. Do Nitry alebo Bratislavy, čo je v oboch prípadoch približne 50 kilometrov a asi 35 minút cesty autom po diaľnici. Vlakom alebo autobusom to môže byť dlhšie.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba