USA rokujú o štíte s Litvou, tvrdí Poľsko

Spojené štáty rokujú s Litvou o možnosti inštalovať na jej území časť svojho plánovaného raketového štítu, ak budú rokovania s Poľskom neúspešné. Pre agentúru Reuters to povedal hlavný poľský vyjednávač Witold Waszczykowski. Litovský minister zahraničných vecí túto informáciu odmietol komentovať a hovorca americkej ambasády vo Varšave ju poprel.

17.06.2008 19:12
Radar Foto:
Ilustračné foto
debata

„Môžem potvrdiť, že Spojené štáty roku s Litvou o raketovom štíte. Litovský minister obrany to sám ponúkol v máji a poľská strana o tom vie,“ povedal Waszczykowski. Litovský šéf diplomacie Petras Vaitiekunas sa k celej záležitosti odmietol vyjadriť.

Hovorca veľvyslanectva USA vo Varšave poprel, že by Američania s Litvou rokovali. „Nerokujeme s Litvou, zostávame v rokovaní s Poľsko. Poľsko je náš uprednostňovaný partner,“ povedal.

Podľa neho až keby to dopadlo tak, že Poľsko by nedalo súhlas, aby na jeho území bola základňa s antiraketami, Američania by boli nútení poobzerať sa inde. To vraj však nie je hrozba, len čisto praktická záležitosť.

Spojené štáty chcú umiestniť v Poľsku desať antirakiet a v Česku radarovú časť základne. Plány doteraz vyvolali veľmi ostrú kritiku zo strany Ruska.

debata chyba