Ruskove zmenky: minister chystal obchod

Pavol Rusko prišiel s novým vysvetlením 11 zmeniek po 9,5 milióna korún, ktoré vystavil podnikateľovi Ľubomírovi Blaškovi. Kým doteraz tvrdil, že zmenkami dohromady za vyše 100 miliónov len ručil za dlhy jemu blízkych firiem, včera priznal, že časť peňazí, viac ako 40 miliónov, chcel použiť aj na investičný projekt.

12.08.2005 00:00
debata

A to práve v spolupráci s Blaškom, ktorý pôsobil v energetike. „Chceli sme rozbehnúť projekt, ale sme mali rozdielne názory, nedohodli sme sa, tak som peniaze vrátil,“ povedal Rusko. Do projektu mal byť podľa neho zapojený Blaško a investičná skupina zo zahraničia, ktorú nechcel menovať. Podrobnosti o projekte Rusko nechcel povedať, uviedol len, že v celej záležitosti nemal figurovať ako konateľ, ale ako vlastník akcií.

Minister Rusko zároveň včera zmenil aj vysvetlenie, ako zmenky Blaškovi splatil. Poprel, že by peniaze  vrátil z dividend z Markízy, ako to koncom júla povedal pre Plus 7 dní. Dnes tvrdí, že žiadne dividendy nemal a zmenky splatil z iných zdrojov.

„Časť, 30 – 35 miliónov zaplatili firmy, najmä Národná obroda, časť ja ako osoba,“ uviedol Rusko. Peniaze na to mal podľa vlastných slov z predaja podielu v spoločnosti ARJ, ktorá vlastní časť Markízy. Rusko hovorí, že za to získal viac ako 100 miliónov korún. 

Pre týždenník Plus 7 dní však Rusko koncom júla uviedol, že zmenky splatil z dividend z Markízy. Ako, keď ju už nevlastnil, vtedy nevysvetlil. Navyše, podľa informácií Pravdy v čase, keď bol Rusko spoločníkom Markízy, dividendy vyplácané neboli.

Z účtovnej uzávierky spoločnosti STS, ktorú tvorí Markíza Slovakia a CME, vyplýva, že dividendy boli vyplatené v rokoch 2003 a 2004 v celkovej výške 495,7 milióna korún. Z toho 70 percent dostala americká spoločnosť CME a takmer 149 miliónov Markíza Slovakia. V nej sa potom zisky ďalej delili medzi CME, spoločnosti Media Invest a ARJ. ARJ dostala len vyše 13 miliónov, ktoré sa ďalej delili medzi spoločníkov Jána Kováčika, Milana Fiľa a Františka Vizváryho.

Rusko tvrdí, že z týchto dividend nemal ani korunu a že nikto sa s ním o peniaze nedelí. Vizváry, ktorý od Ruska kúpil posledné akcie v Markíze, na otázku, či sa o podiel z dividend delil s Ruskom, odpovedal: „Keďže nie som verejný činiteľ, nie je mojou povinnosťou zverejňovať, čo robím so svojimi podielmi.“

Z dividend sa podľa včerajšieho Ruskovho vyhlásenia vyplácali iné dlhy ako jeho zmenky. Rovnako ako jeho záväzky voči Blaškovi, aj tie podľa ministra súvisia s pôžičkou na odkúpenie podielu v Markíze. „Aby sme za podiel Silvii Volzovej vyplatili 200 miliónov, 2–3 roky sme si navzájom požičiavali od viacerých firiem. To sa vracalo z dividend,“ dodal Rusko.

debata chyba