Slovensko bude fungovať ako dobre namazaný stroj, teší sa premiér Fico

Vláda Roberta Fica sa v druhej polovici svojho volebného obdobia chce ešte viac zamerať na sociálne opatrenia. Premiér to povedal pri hodnotení dvoch rokov od nástupu jeho kabinetu. Tvrdil však, že nové dávky či príspevky neohrozia hospodársky rast. Fico pritom opäť zaútočil na opozíciu, ktorej vytkol odmietanie Lisabonskej zmluvy v parlamente a údajné spochybňovanie zavedenia eura od budúceho roku.

04.07.2008 12:01 , aktualizované: 12:18
Fico Foto:
Premiér Robert Fico
debata

„Je teraz na vláde, aby zabezpečila, že ľudia budú mať z pozitívneho rastu hospodárstva aj úžitok,“ vyhlásil premiér počas slávnostného hodnotenia doterajšieho vládnutia.
Vládne strany Smer, SNS a HZDS sa tento týždeň dohodli, že na nové sociálne programy kabinet vynaloží sedem miliárd korún. Prilepšiť by chceli dôchodcom, rodinám s deťmi či zdravotne postihnutým.

Fico tvrdil, že jeho vláda sa snaží skombinovať hospodársky rast s ideou sociálneho štátu tak, aby sa na Slovensku „dalo podnikať“ a „oplatilo žiť“. Sľuboval, že kabinet neprijme žiadne opatrenie, ktoré by mohlo hospodársky rast zastaviť.

Premiérov Smer si dva roky pred parlamentnými voľbami v prieskumoch verejnej mienky udržiava preferencie nad 40 percent, čo by mu mohlo vystačiť na zostavenie budúcej vlády len s jednou stranou. Na budúci rok však koalíciu čaká prijatie novej európskej meny, ktorá sa u časti obyvateľstva spája s obavami zo zdražovania. To by podľa niektorých analytikov mohlo premiérovu popularitu ohroziť.

Fico chce vyhrať ďalšie voľby, má víziu do roku 2030

Slovensko v roku 2010 ako krajinu s inou kvalitou a iným obrazom sľúbil Robert Fico, ktorý chce vyhrať ďalšie voľby a presadiť svoju víziu až do roku 2030. Počas hodnotenia svojho vládnutia však znovu zaútočil na pravdepodobného víťaza budúcich maďarských volieb, stranu FIDESZ.

„Je legitímnym právom slovenskej vlády, aby s maximálnou ostražitosťou sledovala extrémne nacionalistické politické sily, ktoré sa s veľkou pravdepodobnosťou u nášho južného suseda môžu dostať k vládnej moci je šokujúcim zistením, že opozičný kandidát na slovenského prezidenta prijal bez komentára podporu vyjadrenú maďarskou politickou stranou FIDESZ,“ zdôraznil Fico a pripojil sa tak k Slotovej kritike Ivety Radičovej. 

Fico už tradične napadol rozpadávajúcu sa opozíciu a nepriateľské médiá, ktorí spoločne sú schopní urobiť čokoľvek, aby poškodili vládu. K nepriateľom pripojil aj „samozvaných analytikov“.

Fico sľúbil, že dane sa zvyšovať nebudú

Dane na Slovensku sa podľa premiéra Roberta Fica počas jeho vlády zvyšovať nebudú. „Nezvyšovali sme, a ani nebudeme zvyšovať žiadne dane. Práve naopak,“ povedal. Slovensko podľa premiéra bude v roku 2010 hospodársky fungovať ako dobre namazaný stroj.

„Máme na to všetky predpoklady, vrátane vlády, ktorá neprijme žiadne opatrenie predstavujúce akúkoľvek prekážku alebo obmedzenie hospodárskeho rastu,“ dodal Fico. Premiér zdôraznil, že za súčasný hospodársky rast Slovenska treba poďakovať najmä ľuďom, ktorí pracujú kvalifikovane za nižšie mzdy ako vo vyspelých európskych krajinách. „Vláda musí teraz zabezpečiť, aby mali ľudia z vysokého hospodárskeho rastu aj úžitok. Ľudia štátu, štát ľuďom,“ zdôraznil Fico.

Premiér počas svojho príhovoru nezabudol pripomenúť, že výdavky občanov na elektrinu a zemný plyn predstavujú najvyšší podiel na všetkých výdavkov pri porovnaní s ostatnými členskými štátmi Európskej únie. „Táto téma je pre súčasnú vládu akútnejšia a citlivejšia, lebo štát nemá kontrolu nad slovenskou energetikou. Všetko bolo v minulosti sprivatizované za obzvlášť nevýhodných podmienok pre štát,“ povedal Fico.

Aj preto podľa neho vláda v stredu schválila možnosť výraznejšej regulácie cien elektrickej energie, plynu a tepla. Regulačný úrad tak pri schvaľovaní cenových návrhov energetických monopolov bude musieť pozerať aj na kúpyschopnosť slovenských obyvateľov. „Nie sme za deformáciu trhového hospodárstva a prostredia, ale vidíme priestor na to, aby pri obrovských ziskoch monopolov nedošlo k navyšovaniu cien energií, hoci na svetových trhoch tieto ceny stúpajú,“ dodal Fico.

Podľa premiéra Fica Slovensko má predpoklady, aby patrilo aj v najbližších dvoch-troch rokoch k členským štátom Európskej únie s najvyššou dynamikou hospodárstva. „Pokračuje prílev investícií s vyššou pridanou hodnotou. Dôležitá však je aj urýchlená výstavba diaľnic a vyššia kvalita vzdelávacieho systému. Slovensko bude v roku 2010 krajinou, kde sa oplatí podnikať aj žiť,“ konštatoval Fico.

debata chyba