Účtovníčka SDKÚ býva v paneláku a tvrdí, že nič neukradla

Bývalá účtovníčka SDKÚ Eva Lilková mala za sedem rokov pripraviť stranu o takmer 20 miliónov korún. Dnes žije v paneláku v Leviciach a tvrdí, že žiadne peniaze nevzala. O tom, že jej bývalý zamestnávateľ na ňu podal trestné oznámenie, sa dozvedela z novín. "So stranou bol môj pracovný pomer rozviazaný v auguste, prečo teda až teraz vytiahli na mňa túto záležitosť?" uviedla prekvapená Lilková.

25.02.2010 18:46
Mikuláš Dzurinda Foto:
SDKÚ a jej predseda Mikuláš Dzurinda vysvetľujú to, že si nikto nič nevšimol, dvojitým účtovníctvom.
debata

SDKÚ pripúšťa, že nezrovnalosti zistila v lete. Trestné oznámenie podala koncom decembra, dôvodom malo byť preverovanie ďalších dokladov. Polícia stále nezačala trestné stíhanie, hoci má na rozhodnutie zo zákona 30 dní. Vyšetrovateľ si vyžiadal od SDKÚ dodatočné informácie a dokumenty. Lilkovú zatiaľ polícia nekontaktovala. Odkedy stratila prácu, márne hľadá novú.

„Roky som už z SDKÚ preč, ale nič také si neviem predstaviť. Som z toho zaskočená. Poznala som ju (Lilkovú) ako dobrého človeka, poctivého. Je to neuveriteľné, že by niečo také spravila,“ povedala Eva Mária Havranová, ktorá bola tiež účtovníčkou SDKÚ.

SDKÚ vysvetľuje to, že si nikto nič nevšimol, dvojitým účtovníctvom, ktoré Lilková robila. Jej priamym nadriadeným bol šéf Ústrednej kancelárie SDKÚ Kamil Homoľa. V strane pôsobí od začiatku, z administratívy prechádza do politiky. Prezídium ho navrhlo za kandidáta do parlamentných volieb.

„Chyba sa asi niekde stala. Ale tí, čo sú za to zodpovední, ju objavili a konali. Podali trestné oznámenie. Nevidím dôvod, prečo by pán Homoľa nemal mať dôveru strany,“ povedal ďalší kandidát prezídia na poslanca NR SR a dlhoročný člen Pavol Kubovič. Práve Homoľa problém s faktúrami objavil.

Strana vydala k prípadu krátke vyhlásenie, viac nechce povedať. Právnik Pavel Nechala z Transparency International Slovensko (TIS) si myslí, že verejnosť má právo na odpovede, strana má však tiež právo nehovoriť veci, ktoré by mohli zmariť vyšetrovanie. Podľa neho je však legitímne žiadať vysvetlenie, ako fungovala kontrola a aké mechanizmy prijali, aby sa takýto prípad nezopakoval.

„Ak bol šéf Ústrednej kancelárie nadriadeným účtovníčky, je tiež legitímna otázka, ako bude schopný dohliadať na verejné financie v parlamente, keď zlyhal pri podriadenej a pri takej veľkej sume,“ dodáva Nechala. Aj v prípade, že poškodená má byť bývalou pracovníčkou SDKÚ, strane môže kauza ublížiť. „Ľudia to tak nebudú vnímať, priradia si to len k ďalším problémom SDKÚ,“ dodáva Nechala.

debata chyba