Odsúdili ma skôr, než mi dokázali vinu, tvrdí šéfka Privilégia

Bratislavský okresný súd odročil na 16. marca prerokovanie obžaloby na výkonnú riaditeľku neziskovej organizácie Privilégium - Štepánku Mádlovú. Dôvodom bolo, že si neprebrala obžalobu. Obžalobu jej poslali na zlú adresu. "Obžalobu mi neposlali na adresu, kde sa zdržiavam, ja si poštu pravidelne preberám," povedala.

09.02.2009 15:06
Mádlová, Privilégium Foto:
Výkonná riaditeľka neziskovej organizácie Privilégium Štepánka Mádlová v rozhovore s novinármi.
debata

Prokuratúra výkonnú riaditeľku viní z toho, že zatajila dlh voči štátu a následne jej rezort práce pridelil dvojmiliónovú dotáciu. Prokuratúra ju obžalovala z trestného činu subvenčného podvodu.

Ako sa výkonná riaditeľka ďalej vyjadrila, musia jej dokázať vinu. „Predpokladám, že by mali mať také argumenty, aby mi niečo dokázali. Ja sa cítim byť nevinná, určite som žiaden subvenčný podvod nespáchala,“ povedala. Zároveň poznamenala že, „všeličo sa môže napísať aj povedať.“ Verí, že Slovensko je právny štát a spravodlivosť existuje." Podľa Mádlovej je nespravodlivé, ak ju média aj verejnosť odsúdili ešte skôr, ako by jej súd dokázal vinu.

Podľa vyšetrovateľa Má­dlová pri žiadosti o dotáciu v čestnom prehlásení zamlčala dlh, ktorý mala nezisková organizácia voči štátu. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny zariadeniu pridelilo dvojmiliónovú dotáciu (66 388 €). Rezort práce vykonal v Centre privátnych sociálnych služieb Privilégium kontrolu. Tá potvrdila, že spoločnosť musí dotáciu vrátiť.

Ministerstvo odovzdalo výsledky kontroly Správe finančnej kontroly rezortu financií, ktorá tieto prostriedky vymáhala. Sporná dotácia sa stala predmetom exekúcie, keďže ju nezisková organizácia nevrátila. Privilégium musí vrátiť 2,2 milióna Sk (73 027 eur). Do tejto sumy sú započítané aj penále z omeškania platby.

debata chyba