Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej (UK) sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to vo štvrtok povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. Na základe servera Seznam Zprávy informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

25.04.2024 18:21
debata

„Je možné jednoznačne vylúčiť chorobný motív… To znamená, že netrpel duševnou poruchou,“ povedala Murínová. Potvrdila však medializované informácie, že sa liečil. „Chcela by som povedať, že nie každý pacient psychiatrickej ordinácie je duševne chorý,“ dodala.

SR, Žilina, Univerzita, Vstup, Kontrola, Bezpečnosť, Opatrenia Čítajte viac Ako budú chránené školy? Štát im posiela milión na audit, na kamery či turnikety nemusí vystačiť praha Čítajte viac Streľba v Prahe: Českí policajti riešili ďalšie vyhrážky. Teraz je rad na mne, píše anonym

Z informácií, ktoré dozorujúca štátna zástupkyňa poslancom na výbore poskytla, podľa serveru vyplynulo, že polícia si k prípadu prizvala znalkyňu z odboru psychológie. Jej úlohou je zostaviť profil páchateľa, termín má podľa Murínovej do konca mája. „Sú predvolaní svedkovia, spolužiaci, kamaráti. Ideme hlboko do jeho života,“ priblížila aktuálny stav vyšetrovania. Po dokončení profilu bude podľa nej možné zverejniť útočníkov motív.

Streľba v Prahe, polícia útočníka zlikvidovala
Video

Na zasadnutí výboru sa zúčastnil aj námestník riaditeľa pražskej polície pre službu kriminálnej polície a vyšetrovania Vojtěch Motyka. Poslancov informoval, že na prípade pracuje dvadsať policajtov, ktorí urobili už 120 výsluchov. Doplnil, že v rámci vyšetrovania znalci vypracovali 29 posudkov a na ďalších sedem sa ešte čaká. Vyšetrovatelia majú podľa neho čas do konca júna, aby prípad uzavreli, lehota sa však prípadne môže predĺžiť.

Zásah českej polície na fakulte v Prahe
Video

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici. Zranenia utrpelo ďalších 25 ľudí a útočník sa napokon zastrelil. Krátko pred masakrom na FF UK zastrelil v obci Hostouň svojho otca a približne týždeň predtým náhodného muža s dieťaťom v Klánovickom lese na okraji Prahy.

Streľba silne psychicky zasiahla 9 000 ľudí, pomohli stovky odborníkov

Vlaňajšia streľba a s ňou súvisiace udalosti psychicky významnejšie zasiahli okolo 9 000 ľudí v Česku. Krízovú intervenciu im poskytovali stovky odborníkov. V správe o poskytnutej psychosociálnej pomoci to vo štvrtok uviedla česká polícia.

Situácia si podľa nej vyžiadala veľké personálne nasadenie. Ihneď po udalosti, ktorá sa stala 21. decembra, bolo na mieste 12 psychológov a krízových interventov z krajského riaditeľstva pražskej polície. Počas noci sa do informovania pozostalých zapojilo ďalších 18 a počas prvého týždňa ich z polície bolo viac než 40. Za rovnaké obdobie psychosociálnu pomoc poskytlo takmer ďalších 200 odborníkov z Integrovaného záchranného systému (IZS) a jeho partnerských organizácií.

„Udalosť streľby na FF UK významnejšie psychicky zasiahla široký okruh osôb, ktorých celkový počet odhadujeme na 9 000,“ uviedlo policajné prezídium s tým, že podpora v strednodobej fáze pokračuje. Udalosť mala podľa polície ďalšie presahy – zneistila aj ďalšie dotknuté komunity, napríklad obec Klánovice, ďalšie vysoké školy či zdravotnícke zariadenia.

„Objavilo sa mnoho prípadov vyhrážania sa násilím zo strany žiakov a študentov na rôznych stredných a vysokých školách aj ďalších občanov vyhrážajúcich sa násilím v zdravotníckych zariadeniach,“ priblížila polícia. Udalosť tak podľa nej otvorila niekoľko celospoločenských otázok najmä v oblasti bezpečnosti, školstva a zdravotníctva.

debata chyba
Viac na túto tému: #masová streľba v Prahe