Dzurinda: Fico sa vyvíja ako diktátor

Predseda vlády Robert Fico sa po udalostiach okolo skládky odpadu v Pezinku obrátil proti občanom, čo je presne vývoj každého diktátora. Po stretnutí opozičnej rady to uviedol predseda SDKÚ Mikuláš Dzurinda. "Po útokoch Roberta Fica na všetko, čo je súkromné, na mimovládne organizácie, po tom, ako poslal opozíciu do väzenia, po tom, čo začal lustrovať médiá, sa teraz obrátil aj proti občanom," konštatoval expremiér.

25.02.2008 11:45 , aktualizované: 15:33
Dzurinda Foto:
Šéf SDKÚ Mikuláš Dzurinda počas verejnej diskusie SDKÚ vo Vrábľoch.
debata

Fico sa podľa neho správa nedôstojne a paranoidne. Predseda KDH Pavol Hrušovský vidí v štýle vládnutia premiéra znaky podobné tým, aké prišli po 25. februári 1948, keď moc v štáte prevzala komunistická strana. Podľa Hrušovského sa teraz „vracia duch komunizmu“.

Opozícia sa dotkla aj problematiky tlačového zákona, kvôli ktorému na januárovej parlamentnej schôdzi blokovala Lisabonskú zmluvu.

„Zhodli sme sa, že vláda bola donútená ustúpiť opozícii a tlaku medzinárodného spoločenstva,“ prízvukoval Dzurinda. Mieni, že v tejto súvislosti sa podarilo zastaviť nebezpečné a nedemokratické tendencie.

„Sme presvedčení, že tlačový zákon bude spĺňať demokratické štandardy,“ podotkol. SDKÚ-DS, KDH a SMK majú zásadné výhrady k otázke práva na odpoveď, rezort kultúry by mať prísť o možnosť udeľovania finančných sankcií a ochrana svedka by mala byť právom nie povinnosťou médií. Tieto zmeny zapracuje opozícia do svojich pozmeňujúcich návrhov, aj keď predpokladá, že vláda ich navrhne sama.

Smer: Sú to holé nezmysly a zúfalé vykriky

Premiérova strana Smer-SD odmieta, že Robert Fico sa obrátil ľuďom chrbtom, ako to tvrdí opozícia. „Vyjadrenia opozície vyznievajú ako holé nezmysly a zúfalé výkriky, ktoré sa už ani nedajú komentovať,“ uviedla hovorkyňa Smeru-SD Katarína Kližanová Rýsová.

Opozíciu podľa Smeru usvedčujú zo šírenia nezmyslov posledné kroky premiéra Fica. Kližanová Rýsová pripomenula, že vláda minulý týždeň dala podnet na prokuratúru, aby preverila všetky okolnosti a postup pri vydávaní povolení na výstavbu skládky v Pezinku a Fico sa v pondelok stretol s primátorom Pezinka Oliverom Solgom a občianskymi aktivistami.

„My už naozaj nechápeme a zostáva nám nad tým rozum stáť, kde opozícia chodí na také nezmysly. Pán premiér sa občanom nikdy neobrátil chrbtom,“ dodala Kližanová Rýsová.

debata chyba