Karol Mello je opäť vo väzbe, podľa obhajcu je nezákonná

Karol Mello je opäť vo väzbe. Vzal ho do nej sudca Okresného súdu Bratislava I., ktorý je príslušný konať v prípade dvojnásobnej vraždy v Moste pri Bratislave. V tejto kauze figuruje Mello ako obžalovaný. Podľa názoru senátu naďalej trvajú dôvody tzv. útekovej väzby.

09.05.2011 14:07 , aktualizované: 16:58
Karol Mello, zatknutie, Krakov Foto:
Karol Mello po zadržaní v poľskom Krakove.
debata (1)

„Písomný sľub a peňažnú záruku súd neprijal,“ konštatoval hovorca krajského súdu Pavol Adamčiak. Obžalovaný opäť podal proti rozhodnutiu sťažnosť, rozhodne o nej Krajský súd v Bratislave. Mella v pondelok pre procesné pochybenia pri vydávaní z Poľska na Slovensko ako aj pri rozhodovaní o väzbe prepustili na slobodu. Hneď ho ale zadržali kukláči a predviedli pred sudcu.

Obhajca: Musel by utiecť, aby ho vzali do väzby

Jeho obhajca Peter Schmidl si myslí, že aj novorozhodnutá väzba je nezákonná, nie je si istý, či jeho klienta prepustili a znovu zadržali alebo ho len previedli cez chodbu na neverejné zasadnutie súdu. Ako upozornil, po tom ako jeho klienta prepustili z prvej útekovej väzby, musel by sa dopustiť buď úteku alebo konania, ktoré by tomu nasvedčovalo, aby bol opäť vzatý do útekovej väzby. „Najprv po prepustení z väzby by sa musel dopustiť úteku alebo konania, ktoré by nasvedčovalo takejto skutočnosti,“ uviedol obhajca.

Generálna prokuratúra s tým nesúhlasí. „Sme toho názoru, že v tomto prípade pondelňajšie rozhodnutie je v súlade so zákonom,“ uviedol riaditeľ Odboru osobitného určenia Generálnej prokuratúry SR Peter Šufliarsky. Prokuratúra sa na súde vzdala práva na odvolanie voči verdiktu o väzbe, obhajoba už podala sťažnosť, o ktorej rozhodne krajský súd.

Schmidl mal aj k prvej, teraz už zrušenej väzbe viac výhrad, než bolo napríklad známe namietanie, že o väzbe pôvodne nerozhodoval procesne príslušný sudca. „Je možné, že krakovskému súdu bol predložený neplatný medzinárodný zatykač,“ povedal s tým, že tieto ďalšie výhrady ešte súd neprejednával a „o to ťažšie to teraz bude mať v rozhodovaní odvolací súd v tomto novom konaní“, keďže aj proti novej väzbe podali sťažnosť.

Podľa Šufliarskeho neprináleží prokuratúre ani súdu hodnotiť zákonnosť a správnosť postupu poľských justičných orgánov. „My to rozhodnutie krakovského krajského súdu musíme len rešpektovať a vykonať,“ dodal.

Údajný mafiánsky boss, obžalovaný v kauze dvojnásobnej vraždy ženy a dieťaťa v Moste pri Bratislave, bol vo väzbe od 29. apríla. Do väzby ho vzali z obavy pred možnosťou úteku, sudca neprijal návrh na nahradenie jeho väzby písomným sľubom alebo peňažnou zárukou. Proti verdiktu podal sťažnosť.

Obžalovaný sa dostal na Slovensko, keď krakovský súd v januári rozhodol o jeho vydaní z Poľska. Skončil v poľskej cele na základe európskeho zatykača, ktorý vydal bratislavský súd v marci 2007 v prípade dvojnásobnej vraždy. Elitná policajná jednotka ho zadržala 27. októbra v luxusnom rodinnom dome v Krakove. Pri domovej prehliadke policajti zaistili viacero dokladov totožnosti, žil tam pod falošnou identitou. Policajti našli aj 15 mobilných telefónov.

1 debata chyba