Predstavovala som si tam samu seba, hovorí o inaugurácii Radičová

Neúspešná kandidátka na post prezidenta Iveta Radičová si v momente inauguračného prejavu druhýkrát zvoleného prezidenta Ivana Gašparoviča dokázala predstaviť namiesto neho samu seba. "Premietala sa mi tá situácia. Boli okamihy, keď som si tam seba predstavovala, a nebudem zastierať, hlavne v momente inauguračného prejavu. Môj by bol asi iný," povedala Radičová novinárom po slávnostnom akte.

15.06.2009 14:47
Gašparovič, inaugurácia, Radičová, opozícia Foto:
Iveta Radičová na slávnostnej inaugurácii prezidenta Ivana Gašparoviča.
debata

Podľa podpredsedníčky opozičnej SDKÚ Ivety Radičovej by jej prvý prejav v prezidentskej funkcii bol nielen o strednodobom, ale aj o dlhodobom horizonte. „Z pohľadu cieľov, kam kráčame, by som sa pokúsila pomenovať námety, riešenia, ako preplávať tým najťažším obdobím, ktoré Slovensko má. Asi by som bola veľmi konkrétna“ povedala. 

„Ak vychádzame z toho, že vývoj globálnej hospodárskej krízy je v súčasnosti nepredvídateľný, viaceré oblasti, ktoré boli doteraz na Slovensku ekonomicky prioritné, či perspektívne, sa po odznení krízy môžu nachádzať v celkom inej pozícii. Na základe týchto predpokladov by mal štát robiť predovšetkým také politické rozhodnutia, ktoré by v rámci budúceho rozvoja Slovenska síce neprinášali okamžité výsledky, ale mohli založiť pozitívne vývojové trendy,“ povedal v inauguračnom prejave Gašparovič. Načrtol, že Slovensko by sa malo v čase krízy orientovať napríklad na vedecký výskum, z ktorého by mohlo profitovať. 

Radičová, ktorá sa na inauguračnej slávnosti zúčastnila, lebo si váži prezidentskú funkciu, Gašparovičovi zaželala úctu k opozícii a k tým, ktorí zdieľajú iný názor. „Ústretovosť k tým, ktorí s ním súhlasia a predovšetkým otvorené srdce voči problémom ľudí, ktorí bez pomoci iných nemajú šancu preplávať týmto životom,“ konkretizovala.

Na slávnostné uvedenie Ivana Gašparoviča do prezidentskej funkcie neboli pozvané zahraničné hlavy štátov. Radičová si myslí, že pozvanie mali dostať. „Je to tak vážna udalosť, že tie pozvania mali odznieť a mali sa pokúsiť tu mať reprezentáciu zo zahraničia,“ povedala. Malú účasť opozičných politikov z SDKÚ spôsobili podľa Radičovej aj Gašparovičove spôsoby predvolebnej kampane, ktoré nepovažuje za férové. „Dokonca si myslím, že boli mnohokrát aj podpásové,“ dodala. Podľa nej neúčasť opozičných poslancov je aj prejav „požadovania iného štýlu politickej kultúry“ a ich individuálne rozhodnutie.

Predseda SDKÚ, poslanec NR SR Mikuláš Dzurinda zaprial prezidentovi Gašparovičovi, aby sa odpútal od jednej politickej strany. „Aby ten úrad vykonával naozaj nezávisle a v prospech občanov,“ povedal Dzurinda, ktorý dúfa, že opätovne zvolená hlava štátu sa bude takto správať.

Podľa opozičného lídra by mal Gašparovič hovoriť častejšie o oblastiach, ktoré nefungujú alebo fungujú nedostatočne. „Oceňujem, že sa zmienil o nízkej vymožiteľnosti práva a že spravodlivosť nefunguje tak, ako by mala,“ skonštatoval Dzurinda. Neprítomnosť prezidentov z okolitých štátov nechcel komentovať. „Nechám to na protokol prezidenta. Ako sa rozhodli, to už je v ich kompetencii.“ dodal Dzurinda, ktorého by ale ich prítomnosť na inaugurácii potešila.

debata chyba