Prezident prilákal málo ľudí, ale agresívnych

Na slávnostnú reč a poďakovanie pospolitému ľudu nového prezidenta je zvedavých čoraz menej ľudí. Na inauguráciu Rudolfa Schustera prišli pred desiatimi rokmi davy. Na nádvorí Prezidentského paláca, kde Gašparovič rečnil z balkóna, bolo v pondelok viac policajtov, ochrankárov a členov čestnej stráže ako bežných občanov. O to však boli agresívnejší.

16.06.2009 07:37
inaugurácia Foto:
Skupinku aktivistov napadli folkloristi.
debata

Členovia folklórnej skupiny Krupianka z Hornej Krupej najprv napadli skupinku ôsmich mladých aktivistov iba slovne, neskôr aj fyzicky. Prekážal im transparent s nápisom Ľudské práva v Číne.

„Čo si to dovoľuješ, ty sopliak! Okamžite vypadni odtiaľto,“ kričal jeden z členov Krupianky. Harmonikár pritom agresívne vytrhával aktivistom z rúk transparent, až ho roztrhal.

"Ktorá mater ťa porodila?“ kričali folkloristi. V tom starší človek fyzicky napadol aktivistu. Do sporu sa zaplietol ochrankár v civile, ktorý však namiesto folkloristu napomenul protestujúceho Petra Weisenbachera. Ten iba stál a držal v rukách dva papiere. Čo s tým má prezident, kričali viacerí.

„Gašparovič sa tento týždeň stretne s čínskym prezidentom. A ako prezident demokratickej krajiny by o ľudských právach mal hovoriť,“ odpovedal im Ondrej Dostál z Občianskej konzervatívnej strany, ktorý patril k skupinke aktivistov.

„Som rád, že ste vybrali človeka, ktorý má rád Slovensko, a nevšímajte si ľudí, ktorí vedia iba dvíhať papiere nad hlavu! “ reagoval Gašparovič na pokojný protest. Odpoveďou mu boli pokriky davu: Slovensko! Slovensko! Slovensko! Na rozdiel od hokejových štadiónov však pri tretej slabike kričiacim dochádzal dych.

Po prejave zastavila protestujúcich polícia a legitimovala ich. „Vzhľadom na to, že naposledy polícia spred paláca násilím odniesla osamotenú kazašskú demonštrantku Bali Marzec a spôsobila jej zranenia, môžeme hovoriť o pokroku,“ uzavrel Dostál, ktorému vrátili občiansky preukaz a nechali ho tak.

debata chyba