Politológovia: SNS nasleduje príklad HZDS, so Slotom pôjde ku dnu

Slovenská národná strana sa v júni tohto roka ledva dostala do parlamentu a pod vedením staronového predsedu Jána Slotu sa situácia zlepšiť nemôže, tvrdí to politológ Miroslav Kusý.

25.09.2010 18:14
Ján Slota Foto:
Staronový predseda SNS Ján Slota dovedie stranu mimo parlamentu, tvrdia politológovia.
debata (27)

„Skončí na smetisku dejín, mimo parlamentu,“ po­vedal Kusý. SNS podľa neho mala jedinú šancu na záchranu – zvoliť si nového predsedu. „Keď to neurobila, pôjde so Slotom ku dnu,“ poznamenal Kusý.

Stranu postihne rozkol

Politológ predpovedá strane opätovný rozkol. Po rozdelení v roku 2001 sa však SNS ani Pravej SNS nepodarilo dostať do parlamentu. Za prvý krok k druhému rozkolu označil Kusý názorovú platformu v strane, ktorej založenie avizovala bývalá podpredsedníčka Belousovová. „Každá názorová platforma v rámci strany vedie skôr či neskôr buď k zániku, alebo rozbitiu strany,“ povedal Kusý.

Slota si predsednícku stoličku poistil verejným hlasovaním, myslí si politológ. „Ak by bolo tajné, vyhral by iný kandidát,“ nazdáva sa Kusý. Protikandidátka staronového predsedu Belousovová upozornila, že delegáti volili pomocou hlasovacích lístkov, ktoré boli farebne odlíšené a obsahovali identifikačné číslo hlasujúcich. „Už pred snemom sa hovorilo, že v tejto strane nevládnu demokratické pomery,“ reagoval Kusý.

Ktorýkoľvek kandidát mimo Slotu by vraj pre stranu znamenal slušnejší spôsob vedenia. Staronový predseda však stelesňuje duchovné vodcovstvo strany a jeho voliči deklarujú, že sa s ním stotožňujú. „Bohužiaľ, je to na škodu veci, mena tej strany, ktorá predstavovala voľakedy skutočne hlas národa a dnes je to okrajová strana, ktorá nie je schopná sa dištancovať od Slotu, hoci všetci vidia, aké psie kusy vyvádzal,“ povedal Kusý.

Zvolenie Slotu je radostnou správou

Opätovné zvolenie Slotu, ako aj ním nanominovaných podpredsedov je pre občanov Slovenska v podstate radostná správa. Myslí si to politológ Michal Horský.

Vysvetlil to tým, že súčasné vedenie veľa vody nenamúti, a tak ako SNS nikdy nemala spojencov v súčasnej vládnej koalícii, tak ho ťažko nájde aj v opozícii. „Strana pomaly krok za krokom sleduje osud HZDS,“ uviedol.

Pre stúpencov národniarov to však podľa neho znamená, že moc si uchoval v rukách staronový líder. „Ale v duchu porekadla – starého psa novým kúskom nenaučíš, môžeme veľmi presne predpokladať, aké budú programové témy SNS v najbližších rokoch,“ konštatoval. K nim podľa neho patrí dnes už vyprchaná maďarská karta a rómska otázka. „Stúpenci SNS musia posúdiť, či aj v ďalšom období môžu tieto dva body strane prospieť a voviesť ju do vlády. Myslím si, že je to chmúrna predstava pre stúpencov SNS,“ podotkol.

Politológ Grigorij Mesežnikov ďalšie pôsobenie strany vidí v pokračovaní momentálne nastoleného kurzu. Keďže neprišlo k žiadnej zmene, Mesežnikov nepočíta so zvýšením preferencií, skôr budú podľa neho oscilovať na päťpercentnej hranici. „Určitú šancu by mohli mať, keby sa Smer oslabil a oni by získali späť svojich voličov. Je tu skôr isté riziko, že sa ich podpora môže oslabiť,“ objasnil s tým, že vnútorne bude strana vedená autoritárskym spôsobom. Ján Slota bude potláčať prejavy nesúhlasu s hlavnou líniou a strážiť jednotu SNS.

Belousovovej možný odchod 

Na adresu Belousovovej politológ Horský poznamenal, že má veľmi ťažkú pozíciu. „Tým, že sa delegáti rozhodli pre verejné hlasovanie, dali najavo, že sú na strane svojho staronového predsedu. Štyridsaťpäť hlasov je málo pre akúkoľvek obrodu strany a dokonca aj pre rozkol,“ upozornil.

Horský na základe týchto výsledkov neočakáva štiepenie strany, ale za pravdepodobné považuje rozpad poslaneckého klubu SNS. Domnieva sa, že bývalá podpredsedníčka sa v nasledujúcich rokoch pokúsi v Národnej rade SR spolu s niekoľkými svojimi stúpencami o samostatnú politiku. Rozdelenie strany podľa neho nie je reálne ani z toho dôvodu, že Belousovová má rovnaké programové tézy ako jej stranícky šéf. „A to je xenofóbia voči maďarskému a rómskemu etniku,“ uzavrel.

Založenie názorovej platformy v rámci SNS, ktorú avizovala Belou­sovová, je zas podľa politológa Me­sežnikova prvým krokom k jej postupnému odchodu zo strany.

„Ukázalo sa, že Ján Slota ovláda stranu a má v nej pevné pozície, a to napriek neúspechu, ktorý SNS zaznamenala v parlamentných voľbách,“ povedal. Pre Belousovovú podľa neho nie je v strane veľká perspektíva. „Tá kritika, s ktorou vystúpila pred samotným snemom na adresu Jána Slotu, znemožní ich ďalšiu spoluprácu,“ dodal.

Politológ je presvedčený o tom, že staronový líder jej takéto výroky neodpustí. „Rýchlo zjedná nápravu a nebude tolerovať nejaké frakčné aktivity,“ podotkol na margo snáh o vznik platformy. Nepovažuje za pravdepodobné, že v prípade jej založenia by neskôr došlo k jej odtrhnutiu od strany. Vysvetlil to tým, že Belousovová je v súčasnosti už iba radovou členkou. Rovnako si nemyslí, že by založila nový politický subjekt.

27 debata chyba