Byť predsedom SNS nie je žiadna radosť či výsada, tvrdí Slota

Byť predsedom SNS nie je žiadna radosť alebo výsada. "Všetci do vás strieľajú, nielen do mňa ako do osoby, ale aj do strany," vysvetlil v diskusnej relácii STV O päť minút dvanásť novozvolený šéf národniarov Ján Slota.

26.09.2010 14:20
Ján Slota Foto:
Predseda SNS Ján Slota
debata (7)

Napriek tomu sa o tento post uchádzal a na sobotňajšom sneme strany ho aj získal. „Ja si myslím, že všetci veľkí Slováci, ktorí boli väznení aj perzekvovaní, boli presvedčení,“ zdôvodnil kandidatúru líder SNS, ktorý sám seba neoznačuje za veľkého Slováka, ale za vlastenca.

Slota poprel tvrdenia svojej bývalej podpredsedníčky Anny Belousovovej, že by boli voľby predsedu strany zmanipulované. Nesúhlasí ani s tým, že by on osobne hlasovanie ovplyvňoval.

Belousovová už vo vedení strany nie je, odísť sa z nej však nechystá. „Som rád, že zostáva v poslaneckom klube,“ povedal Slota, ktorý si podľa vlastných slov dokáže predstaviť ich ďalšiu vzájomnú spoluprácu. „Máme programové ciele a psia povinnosť všetkých členov SNS je plniť ich,“ zdôvodnil svoje presvedčenie.

Dodal, že Belousovovej vyjadrenie o vytvorení názorovej platformy, ktoré dala aj pre taký „hnoj, bulvárny denník ako je SME“, dokazuje len to, „kde stojí a kam smeruje jej platforma“.

Predseda SNS ďalej avizoval návrat k programovým hodnotám strany. Plánuje ich presadzovať oveľa radikálnejšie ako v čase, keď bola SNS v koalícii so Smerom a HZDS. Pripustil, že toto „zjemnenie“ v tejto oblasti stálo národniarov vo voľbách hlasy voličov.

SNS bude podľa neho tiež tlačiť na vládu, od ktorej chce, aby robila všetko pre to, aby rástla zamestnanosť a zlepšovali sa podmienky pre ľudí. Je sklamaný z toho, že kabinet nepokračuje vo výstavbe diaľnic, pretože tým ľudia prišli o pracovné miesta.

Rovnako nie je nadšený z účasti podľa neho maďarskej strany Mosta-Híd vo vláde. „Je obrovské nešťastie, že sa Maďari dostali zas do vlády. Tie rozprávky o tom, že to je slovensko-maďarská strana, to je tak trápne a tak smiešne počúvať,“ vyhlásil Slota, ktorý sa podľa vlastných slov bude snažiť „zamedziť ďalšiemu rastu sily strany Híd“.

Za nehorázne považuje aj to, že „všetky posty, kde sa rozdeľujú veľké peniaze, sú obsadené Maďarmi“. Okrem toho sa mu nepozdáva ani účasť SaS v parlamente a vo vláde. „Dostala sa tam podvodom, pretože oklamala všetkých svojich voličov. Nesplnila ani jeden svoj predvolebný sľub,“ zdôraznil Slota, ktorý nechápe, „čo je to tu za vládu“.

Slota je presvedčený, že sa „Slovákom teraz otvoria oči a pochopia, kde je skutočná pravda“. „A že tie kauzy, tie hlúposti, lži a nepravdy, ktoré sa politicky umelo vyťahovali a naboptnávali, že to boli skutočne lži,“ uviedol v súvislosti s kauzami, ktorým čelila SNS počas minulej vlády.

7 debata chyba