Hladomor bude škandál storočia

Zúfalé somálske matky nechávajú zomrieť svoje deti pri cestách do utečeneckých centier. Tie praskajú vo švíkoch. Za somálskymi hranicami ich plnia státisíce a tisícka utečencov denne pribúda v samotnej somálskej metropole Mogadiše. Oblasti najviac postihnuté suchom a hladomorom sa však pomoci nedočkajú. Ovládajú ich teroristi zo Šabábu, ktorí na svojich územiach cudzí vplyv nechcú.

27.07.2011 08:23
Somálsko, hlad, smäd, sucho Foto:
Utečenecké tábory sú preplnené.
debata (33)

„Neexistuje tam možnosť zarobiť si peniaze na dovážané potraviny, dobytok hynie a jeho majitelia ho teda nemôžu predať na jedlo,“ vysvetľuje Ed Carr z americkej humanitárnej spoločnosti USAID príčiny, prečo sucho spôsobuje hladomor. „Ale my sa do týchto oblastí ani nedostaneme,“ citoval ho magazín Foreign Policy. „Hoci sucho zasiahlo aj časti Etiópie a Kene, hladomor sa končí na somálskych hraniciach,“ hovorí Carr o tom, ako Šabáb, skupina naviazaná na Al-Kajdá, nedovolí humanitárnym organizáciám zasiahnuť.

Radikálni islamisti, ktorí ovládajú juh Somálska, tvrdia, že správy o hladomore sú len propaganda.
Počet Somálčanov, ktorí potrebujú jedlo veľmi súrne, sa už pritom ráta na milióny. Utečenecké centrá za hranicami nestačia a mnohí sa k nim ani nedostanú.

„Snažíme sa už pomoc distribuovať k cestám, pretože z mnohých sa stávajú cesty smrti,“ opisuje hrôzostrašné podmienky v Africkom rohu Josette Sheeranová, šéfka Potravinového programu OSN. „Toto je detský hladomor, pretože deti sú najslabšie a najčastejšie sa k pomoci ani nedostanú. Počúvame o ženách, ktoré sa musia rozhodnúť, že svoje slabšie deti nechajú zomrieť na ceste, aby prežili aspoň tie silnejšie. Alebo o tom, ako im deti zomierajú v náručí.“ Mnohé z detí, ktoré majú to šťastie, že sa do tábora a k pomoci dostanú, aj tak neprežijú – prišli už neskoro.

OSN medzitým oznámila, že musí odložiť ďalšie lety so zásobami do somálskeho hlavného mesta. Na palube lietadiel je pritom špeciálne jedlo, určené najmä pre ťažko podvyživené deti. Takých je podľa odhadu OSN v Somálsku 800-tisíc a 80 percent z nich žije v oblastiach, ktoré sú mimo kontroly oficiálnej vlády.

Veľké organizácie sa pokúsia dostať do najviac postihnutých oblastí aj napriek zákazu. „Teraz je to už o záchrane životov,“ hovorí Sheenanová. „Už to nie je o politike. Je to len o ľudstve, ktoré by sa malo spojiť na záchranu životov.“
„Už musíme začať riskovať,“ tvrdí aj jej zástupca Amir Abdullah.

Pred humanitárnou katastrofou v Afrike silnými slovami varovalo Francúzsko na mimoriadnom zasadnutí Organizácie OSN pre poľnohospodárstvo a výživu. „Naše stretnutie je otázkou života alebo smrti pre desaťtisíce ľudí,“ vyhlásil francúzsky minister poľnohospodárstva Bruno Le Maire. „Ak nepodnikneme nevyhnutné opatrenia, hladomor bude škandálom tohto storočia,“ dodal.

© Autorské práva vyhradené

33 debata chyba