Tóth: Slotove výroky boli pre SMK šťastné

Kontroverzné vyhlásenia predsedu SNS Jána Slotu bolo pre národniarov nešťastné a pre SMK šťastné. Csákyovci teraz už opäť majú o čom hovoriť, povedal pre Pravda.sk politológ Rastislav Tóth. Radikálne výroky Slotu sú podľa neho pre SMK ako pingpongová stena. "Keď sa dá o čo hrať, tak je dobre," uviedol.

09.10.2008 02:26
Duray, Csáky Foto: ,
Miklós Duray s predsedom SMK Pálom Csákym.
debata

Šéf vládnej SNS Slota v sobotu prirovnal ministerku zahraničných vecí Kingu Gönczovú k Adolfovi Hitlerovi. „To, čo robia, je vrchol arogancie. Môžem to prirovnať k henleinovcom a k tomu malému fúzatému mužíkovi z mníchovskej pivnice. Ten mal tú istú rétoriku ako tá pani. Možno že už jej tiež rastú tie fúziky,“ povedal pri odhaľovaní dvojkríža v obci Pavlovce

Ostré slová lídra SNS nezostali dlho bez odozvy. Okrem toho, že od jeho slov sa dištancoval aj premiér Robert Fico, žalobu na Slotu podala Strana maďarskej koalície, jeho výrokmi sa bude zaoberať aj prokuratúra.

SMK sa verbálne radikalizuje, Csákyho stolička je stabilná 

SMK sa síce po výmene na poste predsedu podľa politológa vnútorne rozštiepila, v aktuálnom slovensko-maďarskom spore je ale opäť súdržná. „Pokiaľ ide o maďarskú menšinu a medzištátne spory, sú jednotní. Ale v SMK sú aj ľudia, ktorým verbálna radikalizácia strany prekáža. Poslanci sa takto dostávajú do izolácie a dýcha sa im ťažšie,“ dodal.

Predsednícku pozíciu Csákyho však Tóth  považuje za stabilnú. Tú podľa neho neohrozia ani klesajúce preferencie. Môže sa tak vraj stať iba po vnútornej konfrontácii zameranej na zvrhnutie šéfa strany. „Klesajúce preferencie budú interpretovať ako vec, ktorá je nerelevantná v roku, keď nie sú na programe žiadne voľby,“ uviedol.

Autonómia? Tú budú točiť donekonečna

Csáky sa podľa tlače v Dunajskej Strede po rokovaní s lídrom maďarských radikálov v Rumunsku Lászlóm Tőkésom vyjadril, že sa na Slovensku cíti byť ohrozovaný a že riešenie situácie vidí v autonómii. Jeho výroky odzneli paralelne so zverejnením prieskumu, podľa ktorého si iba päť percent Maďarov žijúcich na Slovensku želá autonómne postavenie. Politológ sa domnieva, že podobné prieskumy SMK nezaujímajú. „Oni majú svoju politiku a tú budú točiť donekonečna,“ poznamenal.

debata chyba