SMK už nemá spojencov ani v Bruseli

SMK zostala s ponosami na slovenskú vládu v Európskom parlamente osamotená. V Bruseli nenašla pochopenie ani u najbližších spojencov z Európskej ľudovej strany. Otázku učebníc, ktoré poslal do maďarských škôl na juhu Slovenska minister Ján Mikolaj (SNS), sa na večernom rokovaní v rámci jednominútových vystúpení chystal v europarlamente otvoriť poslanec za SMK Arpád Duka-Zólyomi.

09.10.2008 07:57
Európsky parlament únia EÚ Foto:
Budova európskeho parlamentu v Bruseli.
debata

SMK aj maďarská vláda považujú učebnice za problematické, pretože obsahujú zemepisné názvy v slovenčine, zatiaľ čo zvyšok textu je po maďarsky.

Preberanie domácich problémov v Bruseli sa nepáči ani SDKÚ a KDH. Namietajú tiež, že na krátke reči poslancov pravidlá nedovoľujú reagovať. „Takéto výstrely sú neprimerané a nešťastné,“ myslí si zástupca KDH Miroslav Mikolášik. Dodal, že Európska ľudová strana, ktorej je KDH tiež členom, o aktivitách SMK ešte oficiálne nerokovala.

Budapešť sa pustila do kritiky učebníc krátko nato, ako sa Bratislava začala brániť pred Fórom poslancov Karpatskej kotliny. Ide o združenie maďarských poslancov zo susedných krajín, ktoré vedie šéfka maďarského parlamentu.

Jeho činnosť vyčítali šéfke maďarskej diplomacie Kinge Gönczovej aj európski socialisti. Po vôli nie je ani ľudovcom. „Sú to nebezpečné aktivity, ktoré môžu smerovať k autonómii,“ povedal o fóre Mikolášik.

Také plány nemajú podľa Moniky Flašíkovej-Beňovej v Európskej únii šancu na úspech. „S autonómiou nebude Brusel nikdy súhlasiť,“ povedala Beňová.

To, že poslanci z SMK riešili problémy maďarskej menšiny pred EP, považuje Flašíková-Beňová za taktiku a zámer. „Keď sa o tom chceme rozprávať osobne, nemajú záujem,“ dodala.

Na slovenskú vládu sa chce v Bruseli sťažovať aj šéfka maďarskej diplomacie Kinga Gönczová. Chce upozorniť na to, že slovenská vláda dáva týmto školám málo peňazí z eurofondov.

Bratislava v otázke učebníc mierne ustúpila. Vicepremiér Dušan Čaplovič (Smer) navrhol maďarským školám sporné knižky poslať späť na ministerstvo a vrátiť sa k pôvodným, kým nebudú vytlačené nové. V nich by už mali byť názvy miest, riek či pohorí v maďarčine aj v slovenčine. Pôvodne mali obsahovať aj maďarské názvy v zátvorke, Mikolaj však vydavateľovi odporučil, aby zátvorku vynechal.

Najnovšia prestrelka medzi Budapešťou a Bratislavou trvá už takmer týždeň. Na budúci týždeň v stredu by sa mali stretnúť ministri zahraničných vecí Kinga Gönczová a Ján Kubiš. „Stretnutie sa plánuje počas summitu EÚ,“ uviedol hovorca diplomacie Ján Škoda.

Šéf HZDS Vladimír Mečiar očakáva, že tlaky z Maďarska budú pokračovať. V utorok vyhlásil, že bývalý maďarský premiér József Antall žiadal v 90. rokoch aj Žitný ostrov. „Boli vznesené územné požiadavky a boli zmietnuté zo stola,“ dodal v diskusii TV JOJ. Maďarská strana jeho tvrdenie odmietla.

debata chyba