Odklepnúť Afganistan pre politikov nebýva problém

Vždy, keď príde na lámanie chleba, zvyšovanie počtu vojakov v Afganistane v slovenskom parlamente prejde bez problémov. Zrejme to tak bude aj tentoraz, hoci sa blížia parlamentné voľby. Od roku 2006, keď má v parlamente väčšinu Smer, SNS a HZDS, proti zväčšeniu slovenského kontingentu nehlasoval ani jediný poslanec NR SR.

23.09.2009 07:07
debata

A kontingent sa rozširoval trikrát. Proti nehlasovali ani poslanci SNS, ktorej predseda Ján Slota pred dvomi rokmi označil slovenských vojakov za „krtkov zakopaných v zemi“.

Okrem Smeru, ktorý pravidelne cez ministra obrany predkladá rozširovanie mandátu, s posilnením slovenskej účasti v Afganistane predbežne súhlasí tak HZDS, ako aj opozičná SDKÚ. Už len tieto tri strany majú pohodlnú väčšinu.

„Naša strane nebude robiť prekážky. Dlhodobo sme za plnenie záväzkov voči NATO a treba byť serióznym partnerom,“ uviedol poslanec HZDS Jozef Kovarčík. Podobne je na tom aj opozičná SDKÚ. „Každá nová skúsenosť prináša kvalitu, a tú naša armáda nevyhnutne potrebuje,“ dodal poslanec strany Martin Fedor.

Minister obrany Jaroslav Baška (Smer) sa pri presadzovaní misií môže spoľahnúť aj na ostatné opozičné strany. Jediná strana, ktorá sa aspoň slovne vyjadruje kriticky, je SNS. Predseda parlamentného výboru pre obranu Rudolf Pučík (SNS) sa odmietol vyjadriť. „Urobím tak, keď to bude oficiálne na programe dňa,“ povedal.

debata chyba