SDKÚ chce len zachovať tvár 'kvázi premiérky', tvrdí politológ Horský

Rozhodnutie ponechať vyriešenie kauzy okolo osoby generálneho riaditeľa Daňového riaditeľstva Miroslava Mikulčíka na Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ), je snahou politických špičiek vládnej strany SDKÚ zachovať tvár premiérky Ivety Radičovej v očiach verejnosti. "Kauzu nevyriešili, ale odsunuli jej riešenie do stratena," komentoval výsledky predsedníctva strany politológ Michal Horský.

19.04.2011 16:17
Horský Foto:
Politológ Michal Horský.
debata (12)

Napriek tomu tento prípad podľa jeho slov poukázal na skutočnú politickú bezmocnosť „kvázi premiérky“. „Po tejto kauze pani premiérka takmer úplne stráca svoju politickú tvár a SDKÚ ešte nemá odvahu urobiť to, čo celá politická scéna očakáva, teda vymeniť svoju váženú a ctenú podpredsedníčku za kvalifikovanejšieho šéfa vládneho kabinetu,“ povedal. Podľa neho však strana na tento krok v súčasnosti nemá dosť síl ani odvahy.

„Je to opakovanie toho modelu, ktorý bol použitý v kauze hayekovci,“ pripomenul jeho kolega Grigorij Mesežnikov z Inštitútu pre verejné otázky. Súčasne upozornil, že aj keď takýto krok značne zníži napätie vo vláde, v rámci samotnej strany konflikt medzi Radičovou a ministrom financií Ivanom Miklošom bude aj naďalej pokračovať.

„To napätie sa už teraz prejavuje. Navyše predstavitelia troch koaličných strán sú viac na strane predsedníčky vlády v tomto, zatiaľ to nie je otvorený spor, ale skôr v tejto prezentácii rozdielnych stanovísk. Do vnútra SDKÚ to určite nevnesie nejaký osobitný pokoj,“ poukázal s tým, že prípadné odstúpenie Radičovej by znamenalo pád celej vlády.

Napätie medzi straníckymi predstaviteľmi vlády vzniklo v pondelok (18.4.), keď sa šéf rezortu financií zastal svojho podriadeného Mikulčíka. Urobil tak niekoľko dní po tom, ako predsedníčka vlády vyzvala generálneho riaditeľa DR, aby za kauzu prenájmu budovy prevzal politickú zodpovednosť, čo Mikulčík odmietol. Rozdielne názory nepomohlo vyriešiť ani spoločné rokovanie straníckych kolegov na Úrade vlády, v súvislosti s čím bolo prijaté rozhodnutie zvolať prezídium strany.

12 debata chyba