SaS: Rokovať so Smerom o eurovale nebudeme, Ficovi nejde o eurozónu

Koaličná SaS neprijme pozvanie opozičného Smeru na spoločné rokovanie o eurovale. Informovala o tom hovorkyňa šéfa SaS Richarda Sulíka Tatiana Tóthová s tým, že lídrovi Smeru Robertovi Ficovi nejde o riešenie situácie v eurozóne, čo mal jasne dokázať svojimi vyjadreniami.

17.08.2011 13:03
Richard Sulík Foto:
Šéf SaS Richard Sulík
debata (55)

„Jeho jedinou snahou je rozbiť vládu a získať moc, aby mohol pokračovať v rabovaní krajiny tak, ako to robil počas celého svojho funkčného obdobia. Jeho grobianstvo voči premiérke už prekročilo všetky medze a vypovedá o tom, aký je to muž,“ uviedla Tóthová. Podľa jej slov si teda SaS s človekom s takýmto správaním a morálnymi postojmi za rokovací stôl nesadne.

Fico v utorok na tlačovej konferencii po rokovaní s premiérkou Ivetou Radičovou (SDKÚ) o podpore pri hlasovaniach o eurovaloch vyhlásil, že predsedníčka vlády nevie nič garantovať a politickú moc majú lídri strán. Sociálni demokrati sa preto rozhodli, že v budúcnosti budú rokovať už len s predsedami politických subjektov. Hoci je podľa Fica hlasovanie o eurovale najvýznamnejším politickým rozhodnutím od vzniku Slovenskej republiky, on sám ho je ochotný podporiť, až keď bude v parlamente zabezpečených 79 hlasov.

Podľa Fica by mal byť návrh na rokovanie s politickými stranami spracovaný v stredu, prípadne vo štvrtok. „Dostanú oficiálne listy zo straníckej centrály Smeru, kde presne načrtneme témy, o ktorých chceme hovoriť,“ informoval Fico.

Na rozdiel od SaS si spoločné rokovanie vie predstaviť napríklad predseda koaličného Mosta-Híd Béla Bugár. „Ale musíme vedieť, čo tým chce dosiahnuť. Ak sa s pani premiérkou nevie dohodnúť, tak potom nepredpokladám, že sa chce dohodnúť s koaličnými stranami,“ povedal Bugár.

Ponuka predsedu Smeru na rozhovory o eurovale je podľa podpredsedu Výboru NR SR pre európske záležitosti Martina Fronca (KDH) vnútorne protirečivá, keďže na jednej strane chce rokovať o rozšírení eurovalu, na druhej strane podporu Smeru podmieňuje kladným hlasovaním celej koalície. „V tomto je kontradiktórny. Kladenie takýchto ultimatívnych požiadaviek pred začiatkom rokovaní ich môže doviesť do slepej uličky,“ upozornil Fronc. Ponuku Smeru rokovať s predsedami parlamentných strán však apriori neodmieta.

Podľa poslanca Tomáša Galbavého (SDKÚ) postoj, ktorý zvolil expremiér v tejto otázke, je nešťastný. „Politici by mali mať predovšetkým na zreteli vlastnú krajinu, jej záujmy, silné euro a takéto politikárčenie by sa malo nechať na menej vážne témy,“ povedal. Na otázku, či by osobne podporil stretnutie so Smerom-SD v tejto vážnej otázke, však nevedel zaujať jednoznačné stanovisko.

55 debata chyba