Koalíciu kauza príliš netrápi

Nahrávka, ktorú cez víkend zverejnil Robert Fico (Smer), v koalícii veľa vody nenamúti. Aj keď má naznačovať korupciu spojenú s SDKÚ, strana Mikuláša Dzurindu sa ňou nemieni zaoberať.

08.11.2010 20:26
Koalícia, Pravica, Dzurinda, Sulík, Radičová,... Foto:
Je možné, že ostatné strany tému nahrávky otvoria na najbližšom stretnutí Koaličnej rady.
debata (14)

Koaliční partneri ju zase považujú za vnútorný problém SDKÚ, prípadne za spor medzi Dzurindom a Ficom. Podľa informácií Pravdy je však možné, že KDH a SaS túto tému otvoria na najbližšom stretnutí Koaličnej rady.

V SDKÚ sa o nahrávke nediskutuje. „Nehovorili sme o tom, ani nepredpokladám, že sa o tom budeme baviť. Je to vec stará takmer desať rokov. Pán Fico zrejme potrebuje zaujať médiá, tak si vymýšľa niečo, o čom by sa písalo. Samozrejme, že v neprospech SDKÚ,“ povedal predseda poslaneckého klubu najsilnejšej vládnej strany Jozef Mikuš.

V podobnom duchu sa vyjadril i poslanec SDKÚ Martin Pado. „Keby tú nahrávku vytiahol niekto iný, tak by ma to zaujímalo. Pán Fico je však absolútne nedôveryhodný človek, ktorý si myslí, že tým prekryje škandál okolo financovania Smeru.“ Podľa Pada je zvláštne, že predseda Smeru túto nahrávku vytiahol práve teraz. „Ak pochádza z roku 1999, chcete mi nahovoriť, že ju objavil práve v deň, keď zasadal kongres SDKÚ? To sú praktiky ako za čias Vladimíra Mečiara, ktorý si tiež zakaždým niečo našiel na stole,“ uviedol Pado. SDKÚ vyhlásila, že chce Fica zažalovať.

Koaliční partneri SDKÚ sú v stanoviskách zatiaľ zdržanliví. „Ešte sme sa o tom nebavili, neviem sa k tomu vyjadriť,“ vyhlásila podpredsedníčka KDH Mária Sabolová. „Skôr ma prekvapuje, ako sa politici môžu dostať k takýmto nahrávkam, či už pán Fico, alebo pán Dzurinda. Ako sa bez súhlasu súdu môžu robiť odposluchy?“ Problém by sa podľa nej mal rozobrať v rámci SDKÚ. Nevylúčila však, že túto vec možno predložia na zasadnutí Koaličnej rady, ktorá by sa mala stretnúť na budúci týždeň.

Šéf strany Most – Híd Béla Bugár kauzu vníma ako „prestrelku medzi Smerom a SDKÚ“. „Nebudem sa k tomu vyjadrovať a určite to neotvorím ani na Koaličnej rade,“ upozornil s tým, že celú záležitosť polícia vyšetrovala už pred 11 rokmi. "Ak by sa vtedy alebo dnes dokázalo, že časť tých obvinení, s ktorými prišiel pán Fico, je pravdivá, tak by sme konali, lebo chceme bojovať proti korupcii. Zámerne však hovorím ak… Vyšetrovanie nič nepreukázalo. A ja ako politik nie som vyšetrovací orgán.

Podľa informácií Pravdy by s nahrávkou mohla na Koaličnú radu prísť aj strana SaS. Predseda jej poslaneckého klubu Jozef Kollár síce povedal, že k tomu nemajú prečo zaujímať stanovisko, pretože „je to medzi pánom Dzurindom a pánom Ficom“, šéf SaS Richard Sulík však naznačil, že vec treba objasniť. „Ak sú nejaké podozrenia z korupcie, považujeme za absolútne nevyhnutné dôkladne ich prešetriť,“ zdôvodnil Sulík.

Pravda sa opakovane pokúšala spojiť aj s Vladimírom Miškovským a Romanom Vavríkom, no žiadny z nich nezdvíhal mobilný telefón. Na mobile exprimátora Bratislavy Petra Kresánka sa zase ohlásila iba jeho manželka. „Manžel sa nechce vyjadrovať. Nemá k tomu čo povedať,“ oznámila.

14 debata chyba