Za päť dní 2,5 milióna eur. Zbierka na muníciu raketovo rastie. Ďakujeme, bratia Slováci, odkazujú ukrajinskí vojaci z frontu

Slováci v občianskej zbierke na podporu českej delostreleckej iniciatívy vyzbierali k sobotňajšiemu popoludniu za päť dní už vyše 2,5 milióna eur. Kampaň nesie názov Munícia pre Ukrajinu - Keď nie vláda, posielame my. Peniaze stále raketovo pribúdajú. Slováci z vlastných peňazí už teraz dali na nákup munície viac ako Slovinsko a Island zo svojho štátneho rozpočtu. Občiansku zbierku podporuje aj prezidentka SR Zuzana Čaputová.

19.04.2024 16:30 , aktualizované: 20.04.2024 16:40
debata (485)

Ukrajinskí vojaci priamo z bojovej línie poďakovali Slovákom za peniaze na muníciu. "Bratia Slováci, ako viete, česká vláda začala prednedávnom zbierať financie na nákup munície. Túto iniciatívu podporilo dvadsať európskych krajín, ale nie vláda Slovenska,“ hovorí jeden z trojice bojovníkov. „Na druhej strane, Slováci spustili vlastnú zbierku na podporu tejto iniciatívy. Je to veľmi veľká podpora pre našu krajinu. Ďakujeme vám veľmi pekne, bratia Slováci. Spoločne k víťazstvu,“ odkázal vojak vo videu, ktoré zverejnil fotoreportér Marcel Rebro.

Ako uviedli organizátori iniciatívy, ich cieľ bol najskôr vyzbierať jeden milión eur. Vzhľadom na obrovský ohlas a ochotu posielať peniaze obrancom, je zbierka bez finančného a časového limitu.

Fiala: Nájdeme spôsob, ako využiť slovenské peniaze na muníciu pre Ukrajinu
Video
Viaceré mimovládne organizácie na Slovensku spustili zbierku na nákup munície pre Ukrajinu. Je to reakcia na českú iniciatívu, na základe ktorej chce Praha dodať Kyjevu 800-tisíc delostreleckých granátov. Čo na to hovorí český premiér Petr Fiala? / Zdroj: EÚ

Zbierka na stránke municiapreukra­jinu.sk sa začala v utorok (16.4.) a druhý deň po spustení už do nej prispelo vyše osemtisíc darcov. Organizátori z občianskej iniciatívy Mier Ukrajine priznali, že s takým rýchlym nástupom zbierky nepočítali. Prvý míľnik, ktorý si určili vo výške 250-tisíc eur prekonali za trinásť hodín.

Rusko, vojna na Ukrajine, vojaci, Doneck, Ukrajina, armáda, raketa Čítajte aj Keď nie vláda, prispejeme my. Slováci za jeden deň vyzbierali obrovskú sumu na muníciu pre Ukrajinu

Kampaň, ktorú si všimli už aj v zahraničí, podporilo viacero verejne známych osobností. Medzi nimi je aj bývalý partizán, účastník SNP a neskôr aj väzeň nemeckých nacistov Otto Šimko. Uviedol, že prispieť na túto zbierku je vlastenecký čin a k podpore ho nasmerovala aj jeho vlastná povstalecká skúsenosť.

„Bojovali sme proti agresii, proti nemeckej okupácii. Nebolo možné s nimi vyjednávať, bolo treba ich poraziť. Táto skúsenosť z druhej svetovej vojny platí aj na Ukrajinu,“ povedal Šimko vo videu.

Občiansku zbierku podporuje aj prezidentka Zuzana Čaputová. Je zároveň hrdá na to, že mnohým na Slovensku záleží na osude susednej Ukrajiny. Uviedla to na sociálnej sieti.

„Podporujem túto iniciatívu, pretože je to správna vec. Naše príspevky do tejto iniciatívy sú vyjadrením solidarity a pomoci obetiam nevyprovokovanej agresie,“ napísala Čaputová. Zbierku podporila aj herečka Magda Vášaryová, jej kolegovia Richard Stanke a Ady Hajdu, spisovateľ Michal Hvorecký, vedkyňa Alexandra Bražinová či spisovateľka Eva Borušovičová.

Občiansku zbierku podporilo aj opozičné Progresívne Slovensko (PS). Podľa hnutia je to dôkaz, že Slovensko sa nenechá ťahať preč z EÚ. „Už dva milióny eur vyzbierali Slováci na to, aby sa Ukrajina mohla brániť – lebo vedia, že bráni aj nás. Na rozdiel od vlády, ktorá českú iniciatívu na nákup munície odmietla podporiť,“ uviedol predseda PS Michal Šimečka.

485 debata chyba
Viac na túto tému: #zbierka #vojna na Ukrajine #munícia pre Ukrajinu