Pellegrini získal podporu Forróa, Galanta a Dunajská Streda dva milióny eur. Líder Aliancie vraj obišiel predsedníctvo

Kým Štefan Harabin hovorí zatiaľ iba v náznakoch, neúspešný prezidentský kandidát a predseda maďarskej Aliancie – Szövetség Krisztián Forró sa rozhodol. Maďarov vyzval, aby volili lídra Hlasu Petra Pellegriniho. Hlasy voličov oboch neúspešných kandidátov budú v druhom kole rozhodovať. Forró bol v kontakte aj s Ivanom Korčokom, s ktorým mal naplánované stretnutie na štvrtok. Podľa Korčoka ho však zrušil so slovami, že je to už „bezpredmetné“. Podporu potvrdil na spoločnej tlačovej konferencii, ktorú Pellegriniho hovorkyňa oznámila počas výjazdového rokovania v Galante, na ktorom bol aj Forró. Premiér Robert Fico prisľúbil južným okresoch, najmä Galante a Dunajskej Strede finančnú pomoc.

27.03.2024 12:30 , aktualizované: 28.03.2024 08:19
debata (520)
Forró podporil Pellegriniho
Video

„V tejto chvíli a za týchto podmienok si myslím, že by bolo alibistické povedať, nech sa ľudia rozhodnú, preto si myslím, že momentálne a v súčasnej situácii je najlepšou voľbou na prezidenta,“ uviedol Forró a podčiarkol potrebu určiť smerovanie krajiny.

Korčok: Neponúkam falošný pokoj. Voliči vedia, o čo ide
Video
Zdroj: TV Pravda

Aktualizované 28. marec 8:16: Člen predsedníctva Aliancie hovorí, že sa cítia byť podvedení, Forró nedodržal rozhodnutie predsedníctva

„Dnes (v stredu, 27. marca, pozn. red.) sme zostali nemilo zaskočení, až podvedení, keď sme sa dozvedeli, že končiaci predseda Maďarskej aliancie nedodržal víkendové rozhodnutia predsedníctva strany,“ napísal na sociálnej sieti podpredseda Aliancia Mózes Szabolcs. „Je poburujúce, že členovia predsedníctva – a Maďari na Slovensku – sa správu o zrušení rokovania s Ivanom Korčokom dozvedeli z FB stránky Korčoka, a správu o tom, že kandidát strany – a podľa niektorých správ aj strana samotná – sa postavili za Petra Pellegriniho sa dozvedeli z live vysielania Pellegriniho,“ dodal a všetkým Maďarom sa ospravedlnil.

Nie som začiatočník, povedal Pellegrini

Pellegrini ako prezident je podľa neho najlepšou voľbou pre Slovensko a pre každého, pre koho sú dôležité regióny, národnostné komunity či mier. Pellegrini skonštatoval, že s Forróm majú za sebou nejaké rokovania, poznajú sa a na mnohé aj medzinárodné otázky majú podobné postoje. Zhodli sa podľa jeho slov v otázke vojny na Ukrajine aj v potrebe vyrovnávať regionálne rozdiely. Zopakoval, že ako prezident chce spájať občanov bez ohľadu na národnosť a mieni dať aj maďarskej komunite pocítiť, že jej členovia sú plnohodnotnými občanmi Slovenska. Dodal, že našli i ďalšie možnosti spolupráce.

„Nie som žiadny začiatočník a viem čo prezident váhou svojej osobnosti vie dosiahnuť," povedal na margo reálnych možností prezidenta presadiť niektoré z vízií. Podčiarkol pritom potrebu spolupráce vlády a hlavy štátu a je presvedčený, že by dokázal v tomto smere vplývať na vládu. Vláda predtým na výjazdovom rokovaní v Galante schválila uvoľnenie takmer dvoch miliónov eur pre konkrétne projekty obcí a občianskych v okresoch Galanta a Dunajská Streda.

Bolo to zjavné

„Predseda Aliancie Krisztián Forró ma práve informoval, že ruší naše plánované zajtrajšie stretnutie, nakoľko už je podľa jeho slov „bezpredmetné“,“ informoval v stredu dopoludnia Korčok. Z jeho pohľadu bolo teda zjavné, že Aliancia sa rozhodla podporiť Pellegriniho. „Mrzí ma, že pán Forró ani len nedal šancu tomu, aby si vypočul moju prezidentskú víziu, ktorú ponúkam aj maďarským spoluobčanom. Mám však veľký rešpekt k Maďarom žijúcim na Slovensku a zároveň im verím, že napriek rozhodnutiu Aliancie naložia so svojím hlasom zodpovedne a slobodne,“ napísal.

Peter Pellegrini, centrála, voľby prezidenta Čítajte viac KDH podporí Korčoka, SNS Pellegriniho, podľa Fica môžu mať voliči Smeru rôzne názory. Politológ: Šéf Hlasu nemôže počítať so všetkými hlasmi

Pripomenul, že maďarskí voliči boli historicky vždy na strane demokratického spektra a maďarské strany boli vždy súčasťou modernizačných vlád a modernizačného prúdu politiky. „Bol by som rád, keby to tak bolo aj naďalej. Vnímam, že maďarská menšina už dlhší čas nemá v parlamente zastúpenie a za seba hovorím, že chcem byť prezidentom, ktorý sa bude zaujímať aj o život a problémy menšín,“ uviedol Korčok s tým, že chce, aby bolo hlas menšín jasne počuť aj v paláci.

Zdôraznil, že Pellegrini sedel vo vládach, ktoré sprísnili zákon o občianstve. „Bol vo vláde, ktorá vyhnala Hedvigu Malinovú a zároveň sa mu nepozdávali ani dvojjazyčné tabule, takže jeho nový zápal pre maďarskú komunitu je opäť len a len politickou kalkuláciou. Takže je pomerne pravdepodobné, že deň po voľbách na maďarskú komunitu zabudne, podobne, ako na sľuby o lacnejších potravinách,“ dodal. Korčok poslal stanovisko krátko po tom, čo predseda parlamentu cez svoju hovorkyňu oznámil spoločnú tlačovú konferenciu s Forróm k aktuálnej prezidentskej kampani. Líder Aliancie sa zúčastnil aj výjazdového rokovania v Galante, kde sa stretol s premiérom Robertom Ficom.

Dva milióny eur od vlády

„Budem pracovať na tom, aby sa podobné stretnutia konali aj vo zvyšku krajiny,“ dodal na margo rokovania Forró. Vláda peniaze rozdelila peniaze na viaceré projekty. Ku kľúčovým opatreniam, ktoré sa týkajú ekonomicko-sociálneho rozvoja, patrí zabezpečenie výchovy a vzdelávania všetkých detí v ich materinskom jazyku na národnostne zmiešanom území v školách s vyučovacím jazykom slovenským a vyučovacím jazykom národnostnej menšiny. Vláda tiež prijala viaceré kroky zamerané na zlepšenie dopravnej infraštruktúry daných okresov, do konca roka sa má realizovať veľkoplošná opravy na ceste I. triedy na obchvate v Galante vrátane okružnej križovatky a do konca septembra má dôjsť k vyhláseniu verejného obstarávania na zhotoviteľa stavby, týkajúceho sa mosta v Seredi.

Podľa KDH vymenil Forró podporu od Fica vymenil za podporu Pellegrinimu. „Pán Pellegrini si vážne myslí, že ľudia na Slovensku si nevedia spočítať dva a dva? Každý vie, že rapídna podpora od Roberta Fica, iba pre okresy Dunajská Streda a Galanta je výmenou za podporu Petra Pellegriniho v prezidentských voľbách od Aliancie,“ uviedol líder KDH Milan Majerský. „Pán Pellegrini, prestaňte s kupovaním voličov na juhu Slovenska a začnite sa konečne zaujímať aj o ľudí na Spiši, Orave, Liptove alebo na východe. Takto vyzerá ten váš pokoj, že dobre sa budú mať len tí, ktorí vás podporia?“ dodal.

Vláda pri rozdeľovaní dvoch miliónov eur uprednostnila koaličných starostov, a zároveň znevýhodnila starostov maďarských strán, uviedol poslanec za Progresívne Slovensko Marek Lackovič. „Koalícia aktuálne predstiera záujem o maďarských voličov. No keď príde na lámanie chleba, neposkytne im z dotácií ani časť, ktorá by im mala pomerne patriť. Naopak, obec Košúty, ktorú vedie poslankyňa za vládnu koalíciu, získala jednu z najvyšších dotácií. Snažia sa ľudí oklamať a pomôcť tak Petrovi Pellegrinimu v prezidentskej kampani,“ hovorí poslankyňa za PS Jana Hanuliaková.

VLÁDA: Výjazdové rokovanie v Galante Čítajte viac Galantu zasiahla legislatívna smršť. Prednosť pred rušením RTVS dostal odstrel medveďov a nové skládky, spaľovne či elektrárne

Tretina obcí v okrese Galanta má vedenie zastupujúce maďarské strany, z celkového balíka financí však získali len 21 percent. Koaličné vedenie naopak tvorí 20 percent celkového počtu obcí, avšak z celkového balíka získali takmer polovicu všetkých prostriedkov. Vyplýva to z materiálov, ktoré dnes zverejnila vláda, upozornila Hanuliaková. K zvýhodneniu koaličných starostov dochádza aj v okrese Dunajská Streda. Podiel získaných dotácií pre starostov koaličných strán tu prevyšoval volebný výsledok viac ako dvojnásobne, tvrdí PS.

Forró uspel vo prvom kole prezidentských volieb v dvoch okresoch – Dunajská Streda a Komárno. Korčok zvíťazil v okrese Galanta, Šaľa, ale aj Košice a Košice okolia. Pellegrini mal prevahu v okresoch Nové Zámky, Veľký Krtíš, Levice, ale aj v Lučenci, Rimavskej Sobote, Trebišove či Rožňave, kde má maďarská komunita početné zastúpenie. Hlasy maďarských voličov budú v druhom kole takisto rozhodujúcim faktorom v rámci mobilizácie voličov.

Politológ: Treba rozlišovať medzi Maďarom a Maďarom

Podľa politológa z Ekonomickej univerzity v Bratislave Radoslava Štefančíka v tejto chvíli nie je jasné, ako sa voliči Forróa zachovajú. „Ide zrejme o špecifickú skupinu obyvateľov s pozitívnym vzťahom nielen k Maďarsku, čo je prirodzené, ale predovšetkým k Viktorovi Orbánovi. A jeho vládu ospevujú niektorí súčasní vládni politici, predovšetkým Andrej Danko,“ uviedol pre Pravdu.

forró, korčok, pellegrini, harabin Čítajte viac Boj o voličov: Kľúčové bude mobilizovať aj odradiť. Pellegrini nemá voličov Harabina istých, Korčok potrebuje Maďarov

„Teraz bude otázne, či majú títo voliči krátku pamäť, alebo si niektorí z nich spomenú napríklad na kauzu Hedvigy Malinovej, občianky Slovenskej republiky maďarskej národnosti, ktorá bola doslova ponižovaná niektorými politikmi, ktorí dnes podporujú Petra Pellegriniho, a to len preto, že hovorila svojím rodným maďarským jazykom,“ myslí si Štefančík.

Nemyslí si však, že by odporúčanie Forróa zmenilo rozhodnutie tých, ktorí v prvom kole podporili Korčoka. „Treba totiž rozlišovať medzi Maďarom a Maďarom. Niektorí Maďari odmietajú autoritárske tendencie Orbánovho režimu. Iní si zasa pamätajú napríklad na prípad Hedvigy Malinovej a nenechajú sa opiť rožkom. Iní, predovšetkým mladší, sú lojálni k Slovensku, pretože tu žijú, tu platia dane, tu volia, tak nevidia dôvod, aby počúvali Orbána a jeho spojencov na Slovensku,“ dodal s tým, že niektorí v prvom kole volili práve Pellegriniho, takže svoju voľbu len zopakujú.

Matovič: Pellegrini si chce Maďarov kúpiť

Hnutie Slovensko vyzvalo občanov maďarskej národnosti, aby sa nenechali kúpiť súčasnou vládou a dodalo, že odmieta hru vládnej koalície. „Doteraz boli voliči maďarskej národnosti Ficovi a Pellegrinimu ukradnutí. Za 12 rokov nemali ich vlády ani jedno výjazdové rokovanie v mestách, v ktorých žijú maďarské komunity,“ uviedlo hnutie.

Pellegrini o výsledkoch volieb a II. kole
Video
Zdroj: TV Pravda

„Národnostné menšiny nie sú prioritou tejto vlády. Môžeme sa spoľahnúť len sami na seba,“ pripomenuli skorší výrok Forróa. „Kvôli zákonu Roberta Fica prišlo 4500 Maďarov na Slovensku o štátne občianstvo, vyhnali zo Slovenska študentku Hedvigu Malinovú, ktorá bola zbitá a strana Smer ju zneužila na štvavú kampaň proti Maďarom na Slovensku,“ uviedol poslanec NR SR Gábor Grendel.

„Petrovi Pellegrinimu a Robertovi Ficovi nikdy nezáležalo na Maďaroch žijúcich na Slovensku a teraz sa ich snažia len zneužiť v prospech Pellegriniho v druhom kole prezidentských volieb,“ dodal Grendel. V čase, keď bol Slota vo vláde so Smerom a útočil na Maďarov, Pellegrini sa Maďarov žijúcich na Slovensku nikdy nezastal, uviedol líder hnutia. „Peter Pellegrini si pred voľbami kupuje maďarských politikov a prostredníctvom nich si chce kúpiť ich voličov. Verím, že voliči si pamätajú, ako sa správal Smer k ich komunite v minulosti a kúpiť sa nedajú,“ povedal líder hnutia Slovensko Igor Matovič. Bývalý poslanec György Gyimesi Matovičovi odkázal, že Maďari nie sú na predaj a pripomenul mu kauzu okolo bývalého ministra zahraničných vecí Rastislava Káčera.

© Autorské práva vyhradené

520 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Pellegrini #Ivan Korčok #Krisztián Forró #prezidentské voľby 2024